županijski zavod

Analiza vode iz Šoderice pokazala: Rezultati uredni, sve u granicama normale

29.08.2023 u 11:35

Bionic
Reading

Koprivničko-križevački Županijski Zavod za javno zdravstvo uzorkovao je vodu na području jezera Šoderice na pet lokacija, a prema prvim pokazateljima, rezultati analize su uredni, odnosno u granicama normale, izvijestili su u utorak iz Županije

Uzorkovanje vode iz Šoderice provedeno je na pet lokacija gdje je najveća frekvencija ljudi: kod Ribičkog doma, objekta Tomislav, dječje plaže ispred objekta Šoderica, Podravkinog odmarališta i plaže Lazine.

Analize na ovih pet lokacija na jezeru, kao i na drugim kupalištima, županijski Zavod redovito provodi u sklopu svog djelokruga rada, a analiziraju se mikrobiološki parametri (Escherichia coli i crijevni enterokoki) te fizikalno-kemijski parametri, sve sukladno Uredbi o standardu kakvoće voda i Uredbi o kakvoći voda za kupanje.

Rezultati analize su uredni, odnosno u granicama normale u usporedbi s prijašnjim mjesecima i godinama, kao i u usporedbi s drugim kupalištima na području Koprivničko-križevačke županije, izvijestili su danas sa sastanka Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, kojeg je vodio načelnik Ratimir Ljubić.

Kako se neslužbeno doznaje, osim redovitih analiza uzorkovanja vode, provest će se i analize kako bi se ustanovilo je li tijekom nedavnih poplava došlo do probijanja kemikalija iz bivše praonice vagona u jezero. Prostor bivše praonice vagona je kontaminiran kemikalijama, a nalazi se u blizini Šoderice.

Naime, prilikom nedavnog izlijevanja rijeke Drave iz korita poplavljen je prostor bivše praonice vagona u Botovu koji je natopljena naftnim derivatima i raznim kemikalijama. Osim toga, Drava se prelila i u obližnju Šodericu zbog čega postoji bojazan od zagađenja.