slavonija u pripremi

Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, vodni val ide na istok

10.08.2023 u 11:56

Bionic
Reading

Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, u podravskim općinama Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica aktivno se prati dolazak vodenog vala, civilna je zaštita u pripravnosti, izvijestilo je u četvrtak Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.

Svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti i bit će aktivirani u slučaju potrebe.

Zaštićuju se objekti za koje postoji mogućnost ugroze i obilaze se kritična mjesta.

Vikend naselje Šoderica, u Koprivničko-križevačkoj županiji, do daljnjeg je bez električne energije, na svim područjima se voda značajno povukla. U četvrtak u jutarnjim satima odronila se zemlja na državnu cestu od Gotalova prema Koprivnici te je zatvorena za promet.

Prometnica između Botova i Šoderice kao i lokalna cesta Đelekovec-Šoderica i dalje su zatvorene za promet.

Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju

Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, ali s obzirom na izrazito visoke vodostaje i tendenciju daljnjeg rasta u srednjem i donjem dijelu toka potrebno je pratiti prognoze i razvoj situacije na terenu, naglašava Ravnateljstvo. U Osječko-baranjskoj županiji, gdje se vodeni val Drave tek očekuje, u Podravskoj Moslavini u srijedu je dodatno ojačan zečji nasip oko ugrožene kuće.

U općini Viljevo provodi se zaštita od zaobalnih voda kanala Blanje. U Donjem Miholjcu Hrvatske vode kontroliraju ustave i automatske čepove, obavljaju geodetska mjerenja, kontroliraju razlike vodostaja i visine ustava.

Nastavlja se punjenje vreća s pijeskom radi ojačavanja nasipa zbog mogućih procjeđivanja te saniranja šteta na nasipima. Gradsko društvo Crvenog Križa Donji Miholjac koordinira rad volontera te je putem lokalnih medija upućen poziv radi angažiranja dodatnih volontera. Aktivno se prati situacija u Osijeku, na šetnici lijeve obale Drave isključena je struja i postavljene su zaštitne ograde radi sigurnosti građana.

  • +33
Đelekovec: Pogled iz zraka na posljedice poplave na jezeru Šoderica Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

 Zoološki vrt Osijek poduzima sve aktivnosti radi zaštite životinja.  U općinama Petlovac, Petrijevci i Bilje aktivno se prati situacija na terenu i u pripravnosti su sve operativne snage sustava civilne zaštite. 

Stanje na Dravi i Muri u Međimurskoj županiji je pod kontrolom, nije bilo zahtjeva za intervencijama. Vodostaji stagniraju ili su u opadanju, a stanje na rijeci Trnavi  je pod kontrolom. Odteretni kanal Sava-Odra pušten je promet, osim u ulici Predanić gdje djelatnici komunalnih službi i Zagrebačkih cesta čiste i saniraju cestu koja će nakon čišćenja i sanacije biti puštena u promet.