stanje nakon rekonstrukcije

Analitičari: Plenkoviću nisu problem ni koalicija ni oporba, njemu je problem HDZ, ne može ga kontrolirati

18.07.2019 u 06:35

Bionic
Reading

Krešimir Macan i Žarko Puhovski analizirali su mogućnosti novih ministara, stanje u HDZ-u ...

Politički analitičar Žarko Puhovski i bivši savjetnik Andreja Plenkovića Krešimir Macan analizirali su za RTL buran jučerašnji dan koji je konačno iznjedrio rekonstrukciju Vlade.

'Maknuo je nekoliko ministara koji su loši. Bilo je bitno maknuti ministricu Murganić, i to ne zbog skandala, nego zbog nesposobnosti. Ovo je jedan dokaz da se može maknuti i loše ministre, što je neka nada. Nisu ukinuli ni Ministarstvo državne imovine, što je dobra stvar', kazao je Puhovski, a osvrnuo se i Macan na ovu temu, ponajprije po pitanju uloge medija u cijeloj priči:

'Mediji su izdiktirali ove smjene, ali uz pomoć 'insajdera'. Pogledajte ljude koji se smješkaju, koji su zadovoljni, očito nešto ide prema planu, prema Saboru HDZ-a na proljeće. Ideja je napraviti rekonstrukciju, ali možda s nekim drugim na čelu'.

Stoga, postavlja se pitanje hoće li javnost to honorirati...

  • +4
Novi ministri u Vladi Andreja Plenkovića Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

'Ako sezona bude koliko-toliko solidna, opet će biti dobro 1. rujna i ponovno idemo u kampanju', naglasio je Macan.

Rekonstrukcija HDZ-a se sad također nameće kao mogućnost. Navodno postoji cijeli niz nezadovoljnika u redovima njegove stranke.

Izvor: Pixsell

'Plenkoviću nisu problem ni koalicija ni oporba, njemu je problem HDZ, ne može ga kontrolirati. Ima relativnu većinu u stranci i hoće li tko od njegovihprotukandidata na mjesto predsjednika HDZ-a, ovisit će o više faktora', kazao je Puhovski.

U svom nastupu Plenković je ponovno bio podosta negativno nastrojen prema medijima, ali ispada li u cijeloj priči neodlučan ili problematičan?

'Pokazao je da zaboravlja da vas medije treba nahraniti. Ako vi stojite ispred Banskih dvora, dajte neki odgovor. Ne možete rješavati i ne odgovarati paralelno, tu je uvijek ista pogreška', pojasnio je Macan.

Novim ministrima neće biti lako, moraju na novim pozicijama nastaviti tamo gdje su stali prethodnici koji su imali nekoliko godina za uhodavanje.

'Ljudi koji su bili državni tajnici, oni nasljeđuju, i oni su u praksi. Gospodin Radman je iz sustava, snaći će se, Pavić će se isto snaći. Ova tri nova doista 'vise' pa ćemo vidjeti hoće li se snaći. Ali, to nisu ministarstva koja su za svijet osobito važna tako da ako treba pokazati 'šminku' prema van, za to su spremni', ustvrdio je Puhovski.