tko će u zlatnu fotelju?

Analitičar rezultate izbora 'prebacio' u moguće mandate na EU izborima

25.04.2024 u 11:01

Bionic
Reading

PR konzultant i politički analitičar Krešimir Macan na svojem je blogu prognozirao rezultate izbora za Europski parlament 2024. temeljem rezultata parlamentarnih izbora 2024.

Macan je u analizi rezultate parlamentarnih izbora korištenjem D’Hondtove metode “prebacio” u moguće mandate na EU izborima. Prema tom modelu, HDZ bi osvojio pet, SDP četiri, Domovinski pokret jedan, a Možemo i Most po jedan mandat. No, izborni prag za EU parlament nije pet posto, već 6,48 posto.

“Dakle neće biti dovoljno prijeći izborni prag od 5%, već osvojiti barem navedeni postotak. Ako se radi o izlaznosti od 29,85% kakva je bila na zadnjim EU izborima 2019. tada za 12. granični mandat treba oko 67.350 glasova, što daje šanse i nekim drugim listama poput one koju su složili IDS i manjine okupljene i oko EU parlamentarca Valtera Flegu i tada taj mandat gubi SDP”, analizira Macan svojem blogu.

Uz pomoć detaljnih rezultata parlamentarnih izbora održanih 17. travnja Macan je modelirao potencijalni rezultat EU izbora u Hrvatskoj.

Ako Hrvatsku gledamo kao jednu izbornu jedinicu što ona jest na EU izborima, tada su rezultati parlamentarnih izbora sljedeći uz izlaznost od 61,44%:

Ako te rezultate prebacimo korištenjem D’Hondtove metode u moguće mandate, ovo bi bili rezultati:

HDZ bio dobio pet, SDP četiri, Domovinski pokret, Možemo, i Most dobili bi po jedan mandat. “Prag za preskakanje 12. mandata je visokih 6,48%. Dakle neće biti dovoljno prijeći izborni prag od 5%, već osvojiti barem navedeni postotak”, zaključuje Macan.

Međutim, navodi Macan, valja uzeti u obzir da je na zadnjim izborima za EU parlament izlaznost bila tek 29,85 posto. To bi značajno moglo utjecati na ishod EU izbora.

“Ako bi pretpostavili da će izlaznost biti ista kao 2019. tada za 12. granični mandat treba oko 67.350 glasova, što daje šanse i nekim drugim listama poput one koju su složili IDS i manjine okupljene oko EU parlamentarca Valtera Flegu i tada granični 12. mandat gubi SDP”, kaže Macan.

Analitičar podsjeća i da je korištenjem sličnih analiza i na temelju dosadašnjeg iskustva dosta precizno modelirao rezultate parlamentarnih 2024. - 2:41 dok je stvaran rezultat na kraju bio 61:42.