nova pravila

Amsterdam zabranjuje pušenje trave na javnim mjestima

10.02.2023 u 07:46

Bionic
Reading

Pušenje marihuane na javnim mjestima u povijesnim četvrtima Amsterdama neće više biti dopušteno od sredine svibnja, objavile su nizozemske vlasti koje žele suzbiti negativne posljedice masovnog turizma

U sklopu najavljenih mjera restorani će se zatvarati ranije, a i prostitutke će moraju ranije završiti rad u gradskoj četvrti crvenih svjetiljki, najavljeno je.

Vlasti su odučile neke četvrti Amsterdama učiniti sigurnijima i ugodnijima za život lokalnog stanovništva, objašnjeno je jer noću atmosfera katkad bude "vrlo mračna".

Stanovnici su se godinama žalili na opijanje, dernjavu i pušenje. Osim toga, turisti su privlačili dilere droge, koji su pak stvarali kriminal, a posljedica je bio rast nesigurnost na ulicama, obrazlaže se u najavi novih mjera. 

Jedan od razloga iz kojih turisti rado dolaze u Amsterdam su kafići u kojima turisti mogu kupiti manju količinu hašiša i marihuane. Gradske vlasti sada razmatraju mogućnost da prodaju ograniče samo na razdoblje od 16 sati do 1 iza ponoći.

I barovi bi se trebali zatvarati u 1 sat iza ponoći, a prostitutke bi svoju djelatnost trebale završiti u 3 sata ujutro umjesto u 6.