POMOR RIBE I U RIJECI VUKI

Amonijak iz Gavrilovića usmrtio tisuće riba u Kupi?

19.07.2009 u 19:53

Bionic
Reading

Jutros je iz Gavrilovićeve tvornice u Petrinji u rijeku Kupu iscurio amonijak. Onečišćenje je prouzročilo masovni pomor ribe

'Uginulo je na tisuće bjelica, klenova, babuški, podusa i druge ribe, veličine prsta i još manje. Stradalo je mnogo mlađa - ovo je velika šteta za prirodu', procjenjuje iskusan ribolovac. Uz kanal koji izlazi iz tvornice osjetio se miris amonijaka, plitko dno bilo je prekriveno uginulom ribom.

Iza podneva na mjesto ekocida čamcem su prevezeni policajci i predstavnici Hrvatskih voda, ispostave u Sisku, s bocama i kutijama za uzimanje uzoraka vode i uginulih riba. 'Izvješće za javnost dobit ćete nakon obavljenog očevida', rekli su službeni predstavnici. 'Slični slučajevi događali su se i ranije, a poslije Domovinskog rata ovo je prvi takav velik pomor ribe na području kojim upravlja naša ribolovna udruga. Do sada smo vrlo dobro surađivali s Gavrilovićem, a ako se utvrdi njihova krivnja za ispuštanje amonijaka, možemo ih tužiti i tražiti naknadu štete', rekao je predsjednik ŠRU Štuka Mladen Orlić za Večernji.hr.

Vodopravni inspektori i u Vukovarsko-srijemskoj županiji ove su nedjelje imali posla. Na rijeci Vuki iz nepoznatog je razloga došlo do pomora ribe. Branimir Džanko proglasio je danas prvi (najniži) stupanj onečišćenja rijeke Vuke u kojoj je, zbog još uvijek nepoznatog uzroka, došlo do pomora ribe.

Pomor ribe uočen je u dijelu Vuke između Nuštra i Bogdanovaca te na području grada Vukovara kod gradske četvrti Lužac i gradskom predjelu Dobra voda, kazao je Džanko za Hinu. 'U suradnji sa stručnjacima Hrvatskih voda pregledali smo cijeli tok Vuke koji prolazi kroz Vukovarsko-srijemsku županiju i još ne znamo što je mogući uzrok pomora ribe i smrada koji se osjeti iz rijeke, kao ni koliko je točno ribe dosad uginulo', kazao je Džanko.

Prema njegovim riječima, mogući je uzrok toj pojavi u naglom opadanju vodostaja Dunava, ali ne isključuje se mogućnost onečišćenja rijeke fekalijama s neke od farmi. Stručni voditelj ribolovnog područja pri Zajednici športsko-ribolovnih udruga Vukovar Davor Deliomerović pozvao je, u razgovoru s novinarima, građane da ne prilaze ribama koje plutaju površinom Vuke dok točni uzroci onečišćenja ne budu utvrđeni, kako bi se spriječila moguća zaraza.