VELEPOSLANSTVO SAD-A

Amerikanci žestoko osudili proustaški marš u Zagrebu

27.02.2017 u 11:26

  • +8

Marš pripadnika A-HSP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Veleposlanstvo SAD-a najsnažnije odbacuje neonacistička i proustaška stajališta izražena za vrijeme demonstracija nekolicine ljudi u Zagrebu u nedjelju, priopćilo je u ponedjeljak američko veleposlanstvo u Zagrebu

'Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država s ovom mrskom ideologijom. Takva sugestija uvreda je sjećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Europi u borbi protiv nacističke Njemačke i nekoliko milijuna nedužnih žrtava ubijenih tijekom Drugog svjetskog rata', stoji u priopćenju.

Podsjetimo, u maršu crnokošuljaša u organizaciji Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) u nedjelju na Trgu bana Jelačića nekoliko desetaka osoba izrazilo je 'javnu podršku američkom predsjedniku Donaldu Trumpu' i 'položilo prisegu domovini'.

Zagrebačka policija je zbog remećenja javnoga reda i mira privela predsjednika stranke Dražena Keleminca (53).

Hrvatska Vlada u nedjelju je najoštrije osudila svaki ekstremizam, uključujući akt provokacijskog karaktera protiv srpske manjine u Vukovaru, kao i postrojavanje članova A-HSP-a u Zagrebu. Iz Banskih dvora poručeno je kako je cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija usmjeren na poticanje netolerancije u društvu i u suprotnosti je s Vladinim ciljevima.

Okupljanjem i postrojavanjem pripadnika A-HSP napadaju se temeljne vrijednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske, priopćeno je iz Vlade.

'Cilj organizatora i sudionika spomenutih akcija sračunat je i usmjeren na poticanje straha i netolerancije u društvu i u suprotnosti je s ciljevima Vlade RH u postizanju pravne sigurnosti, političke stabilnosti i gospodarskog rasta i napretka hrvatskih ljudi. Vlada Republike Hrvatske odlučno se protivi svim pojavnim oblicima govora mržnje, netolerancije i diskriminacije od strane pojedinaca i skupina koje se ne mire s postojanjem i razvitkom moderne, demokratske i prosperitetne hrvatske države, te u tom smislu djeluju državne institucije', istaknuto je u Vladinom priopćenju.