EKSTREMNO DUG DOMET

Amerikanci traže savršen snajper koji pogađa s dva i pol kilometra, ovo su ostali zahtjevi

20.01.2024 u 06:57

Bionic
Reading

Zapovjedništvo specijalnih operacija SAD-a (SOCOM) postavilo je ovih dana zahtjeve za buduću snajpersku pušku ekstremno dugog dometa (ELR-SR) u pokušaju da zadrži prednost pred ruskim i kineskim snajperistima u potencijalnom sukobu u budućnosti. Nova puška trebala bi zamijeniti postojeće precizne poluautomatske puške Barrett M107 i McMillan Mk 15 kalibra .50, a tportal donosi specifikacije za buduću pušku američkih dugodometnih strijelaca

Američki SOCOM objavio je da provodi istraživanje tržišta za snajpersku pušku ekstremno dugog dometa koja može isporučiti preciznu paljbu na udaljenosti do 2500 metara. Modularni snajperski sustav koji može koristiti više kalibara trebao bi zamijeniti naširoko korištenu snajpersku pušku Barrett M107 efektivnog dometa od 2000 metara te McMillanovu snajpersku pušku Mk 15, koju prvenstveno koriste mornarički specijalci iz redova čuvenog Navy SEAL-a i koja ima efektivni domet od 1800 metara.

Valja podsjetiti da je dugogodišnji rekord za snajperski hitac s najveće udaljenosti godinama držao strijelac američkog Marinskog zbora Carlos Hathcock. Hitac je postignut u Vijetnamu 1967. godine te je iznosio 2286 metara, ali je postignut Browningovom strojnicom M2 u .50 kalibru. Pogodak je postignut jer su mornarički snajperisti opremali M2 ciljnicima Unertl ili Lyman, kakvi se montiraju na snajperske puške.

Taj je rekord bio nedosegnut sve do ožujka 2002. godine, kada je snajperist kanadske vojske Arron Perry u Afganistanu, koristeći pušku C 15, pogodio cilj na udaljenosti od 2310 metara. C 15 je kanadska inačica puške TAC-50, a koja spomenuti Mk 15 smatra svojim potomkom. Već nekoliko dana kasnije Perryjev rekord srušio je kanadski snajperist Rob Furlong također puškom C 15 pogodivši metu udaljenu 2430 metara.

  • +4
Američki snajperi u praktičnoj upotrebi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Izraelske obrambene snage

Kontroverzan ukrajinski rekord

Aktualni rekord u pogotku s najveće udaljenosti trenutačno drži ukrajinski snajperist Vjačeslav Kovalski, a navodno je prošle godine pogodio ruskog vojnika na udaljenosti od 3800 metara snajperskom puškom Horizon Lord. Pogodak s te udaljenosti je kontroverzan jer ga podjednako osporavaju neki strijelci i balističari.

Premda SOCOM hvali snajperske puške koje su trenutno u službi, poručnica Cassandra Thompson kazala je za portal Military da Pentagon namjerava ići u korak s 'napretkom koji su razvili partneri u industriji, kao i zajednica streljačkih sportova na velikim udaljenostima'. Thompson je otkrila da je potreba za novom puškom većeg dometa nastala zbog mogućih budućih sukoba s Kinom i Rusijom.

Barrett M107 u akciji Izvor: Društvene mreže / Autor: MilitaryNotes

Pentagon već neko vrijeme ulaže značajne napore u reviziju snajperskih sposobnosti vojske i Marinskog zbora uvođenjem novih pušaka M110A1 i M38, inačice pješačke automatske puške M27, kao i kompaktnih snajperskih sustava Mk 13. Posljedica je to američke zabrinutosti zbog mogućeg snajperskog jaza s Rusijom, osobito nakon što je Pentagon zaprimio 2016. godine alarmantno izvješće o evoluciji ruske taktike te se pokazalo da su tamošnji snajperisti daleko precizniji od svih formacija s kojima su se američki vojnici susretali posljednjih 15 godina u Iraku i Afganistanu. U izvješću se ističe da razlog ruskog uspjeha leži u sofisticiranim puškama, usporedivima s cijevima u američkom inventaru.

Kao odgovor na povećanu prijetnju koju predstavljaju ruski snajperisti, američka vojska ubrzala je raspoređivanje kvalificiranih vojnika u ulogama strijelaca opremljenih puškama dizajniranim za borbe većeg dometa, a što je kulminiralo 2020. godine slanjem pušaka M110A1 u prve postrojbe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: USA Military Channel

Danas su američka kopnena vojska, Marinski zbor i SOCOM u procesu usvajanja Barrettove modularne višenamjenske snajperske puške (MRAD), a koja ima standardni NATO-v kalibar 7,62x51 milimetar te može koristiti i kalibre .300 Norma Magnum i .338 Norma Magnum. Osim toga, može doseći metu na udaljenosti do 1500 metara i trebala bi zamijeniti većinu postojećih snajperskih sustava u arsenalima navedenih službi u nadolazećim godinama.

Traži se manje i lakše

Iako planirani domet ELR-SR-a od 2500 metara ne jamči da će američki specijalci rušiti rekorde pri svakom hicu, stručnjaci ocjenjuju da će buduće dugodometne puške potencijalno omogućiti snajperistima da dosljednije dosegnu neprijatelja na udaljenostima koje su prije bile izvan postojećih sustava. Namjera je također smanjiti veličinu pušaka koje bi korisnici morali nositi na prvoj crti bojišnice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Administrative Results

Prema traženim specifikacijama, budući ELR-SR mora imati ukupnu duljinu od 142 centimetra i težinu do 9,9 kilograma, bez dodatne opreme, a što je manje od aktualnog M107. Još uvijek je nejasno koja će tvrtka na kraju proizvesti ELR-SR za SOCOM, ali vrijedi napomenuti da je Barrett u prosincu prošle godine predstavio novu višenamjensku dalekometnu snajpersku pušku (MRAD-ELR) koja zadovoljava mnoge potrebne specifikacije.

Prema navodima stručnjaka, zahtjevi za novim ELR-SR-om ostavljaju otvorenom mogućnost da SOCOM nabavi pušku kalibra .50, poput izvedenice Barrettove M95 ili poboljšane inačice McMillanove TAC-50. Na tržištu postoje i druge opcije velikog kalibra. Jedna od najpoznatijih je serija koju ChevyTac proizvodi u kalibrima .408 i .375, a te su puške poprilično popularizirane u akcijskim filmovima i videoigrama, ali su također rado viđene u postrojbama za specijalne operacije diljem svijeta, uključujući britanski SAS. Medijska izvješća iz 2017. ukazuju na to da je SAS-ov snajperist ubio ISIL-ovog terorista u Iraku s udaljenosti od 2400 metara koristeći ChevyTacov M200 neodređenog kalibra.

U kontekstu opremanja preciznijim sustavima vrijedno je napomenuti da je američka vojska objavila namjeru postupnog ukidanja pušaka M82/M107, kao i M2010 s kalibrom .300 Winchester Magnum, a koje se koriste u nespecijalnim operacijama. Njih bi trebao zamijeniti Barrettov Mk 22 u kalibru .338 Norma Magnum. I američki Marinski zbor kupuje Mk 22, ali samo kao privremenu zamjenu za Mk 13.