DOTLE JE DOŠLO

Amerikanci se ubrzano odriču državljanstva

29.09.2013 u 08:38

Bionic
Reading

Oprostiti se s američkom putovnicom nije jednostavno, ali to je nešto o čemu razmišlja sve više Amerikanaca. I ne samo da razmišljaju o tome – kao što im je svojstveno, oni i djeluju: broj Amerikanaca koji se odriču državljanstva naglo je narastao, zahvaljujući ponajprije poreznim pravilima koja 'kače' one s privremenom adresom u inozemstvu

Broj američkih emigranata, tzv. ekspata, koji se odriču američkog državljanstva naglo je skočio u drugom kvartalu 2013. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine: 1.131 slučaj u usporedbi sa svega 189 u 2012. To je još uvijek malena brojka imajući u vidu da u inozemstvu živi oko šest milijuna Amerikanaca, ali je ipak riječ o značajnom porastu.

U podacima Nacionalnog registra ne navode se razlozi odustajanja od jednog od najpoželjnijih svjetskih državljanstava, ali se čini da je jedan od glavnih uzroka - porez, izvještava BBC.

Prema američkom zakonu o oporezivanju sredstava na računima u stranim bankama (Foreign Accounts Tax Compliance Act, skraćeno FATCA) od 1. srpnja 2014, svjetske financijske institucije morat će izvještavati američku Poreznu upravu (Internal Revenue Service, IRS) o ukupnoj imovini i prihodima svih američkih državljana koji na njihovim računima imaju više od 50.000 dolara. Prema zakonu FACTA-e, banke koje ne budu dijelile podatke s Washingtonom moraju obračunati porez od 30 posto na prihode po računima američkih klijenata.

Pokušaj je to američkih vlasti da u zemlju vrate oko 100 milijarde dolara godišnje, na koliko se procjenjuju utajena porezna davanja Amerikanaca u inozemstvu. Amerikanci se, naime, oporezuju ne samo kao stanovnici, već i kao državljani SAD-a, bez obzira na to gdje žive.

Iznenada, neki ekspati počeli su se buditi u hladnom znoju. Oduvijek su bili dužni prijavljivati porez i sredstva na stranim računima putem tzv. obrasca FBAR, ali u praksi mnogi to nisu činili. FACTA pak uvodi stroge kazne, što je posebno uznemirujuće imajući u vidu da američke vlasti danas mogu znati daleko više nego što su to mogle u prošlosti.

Mnogi će reći da IRS samo nastoji dobiti ono na što ima potpuno pravo, ali kritičari ističu da u pokušaju razotkrivanja bogatih utajivača poreza stradavaju tzv. obični ljudi, uvučeni u skupu i vremenski zahtjevnu birokratsku noćnu moru. Nekima je prekipjelo.

Fantomski profit kao porezna obveza

'Bila sam zakleta patriotkinja, mahala sam američkom zastavom i nastojala biti ambasadorica dobre volje svoje zemlje. Više ne. Zahvaljujući FATCA-i, razmišljam o tome da se odreknem svog američkog državljanstva. SAD mora povući taj zakon i pridružiti se ostatku civiliziranog svijeta s poreznim zakonima utemeljenim na adresi prebivališta', rekla je Genevieve Besser, koja živi u Njemačkoj već 25 godina.

Ta ogorčena Amerikanka, koja je samostalno zaposlena i ne duguje ni dolara poreza domovini, kaže da su njezine mogućnosti ulaganja ograničene jer većina njemačkih banaka ne želi više otvarati brokerske račune za američke državljane. Ne može biti suvlasnica kuće koju dijeli sa suprugom Nijemcem, a nailazi i na brojne druge prepreke u šumama njemačke i američke birokracije.

'Imovina koja je kupljena i prodana po jednakoj cijeni u eurima u razdoblju kada je euro jačao prema dolaru generirao bi fantomski profit i poreznu obvezu prema američkoj vladi, iako ja od toga ne bi imala nikakve koristi', kaže ona, ocjenjujući da je FATCA arogantni zakon koji kažnjava američke državljane zbog toga što žive u inozemstvu narušavajući pritom dva temeljna pravna principa: 'nevin dok se ne dokaže krivnja' i 'kazna odgovara počinjenom zločinu'.