trodnevno odavanje počasti

Amerikanci se opraštaju od sutkinje Ruth Bader Ginsburg

23.09.2020 u 16:42

Bionic
Reading

U SAD-u je u srijedu počelo trodnevno odavanje počasti preminuloj sutkinji Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, a obični građani čekaju u redu na stepenicama zgrade suda, ispod monumentalnih korintskih stupova, kako bi se oprostili od te velika borkinja za prava žena i ikone američkih liberala

Ginsburg, koja je tijekom svoje pravne karijere promicala jednakost spolova i ostale liberalne ideje, postala je posljednjih nekoliko godina ikona američke ljevice.

Židovka odrasla u radničkoj obitelji u Brooklynu, Ginsburg je prevladala sistemski seksizam i postala jedna od najpoznatijih američkih sutkinja. Preminula je u petak u 87. godini života.

Javnost će joj moći odati počast na Vrhovnom sudu, gdje je izložen lijes s njezinim tijelom u srijedu, tijekom dva dana, a potom će u petak Ginsburg postati prva žena kojoj će se odati počast na Capitol Hillu kada se njezin lijes izloži u odaji National Statuary Hall gdje su izložene skulpture uvaženih Amerikanaca.

Zbog pandemije koronavirusa, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi je objavila da će službena ceremonija u petak biti izmijenjena te će biti ograničena samo na pozvane uzvanike.

Na sudu su građani počeli odavati počast Bander Ginsburg u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu, u potpunosti poštujući epidemiološke mjere - fizičku udaljenost i obavezno nošenje maski.

Stolica na kojoj je u sudnici sjedila sutkinja Ginsburg i klupa ispred nje prekrivena je crnim vunenim zastorom, a radi se o tradiciji koja seže u 1873. godinu. Crnim plaštom prekrivena su i vrata sudnice.

Ceremonija unutar Velike dvorane suda planirana je samo za obitelj i prijatelje.

Lijes će biti prebačen na Lincolnov odar koji je za ovu priliku posuđen od američkog Kongresa. Portret sutkinje Ginsburg, koji je 2016. naslikala Constance P. Beaty, biti će izložen u National Statuary Hallu.

Pogreb Ruth Bader Ginsburg održat će se na nacionalnom groblju Arlington u krugu obitelji. Tamo je 2010. pokopan i njezin suprug Martin Gionsberg.