PREDSJEDNIČKI IZBORI u sad-u

Amerikanci pred ekranima, s kokicama: Uskoro kreće prvi TV dvoboj Trumpa i Bidena. Što nas čeka?

29.09.2020 u 22:24

Bionic
Reading

U 21 sat po lokalnom vremenu u Clevelandu, odnosno u 3 ujutro u Hrvatskoj, započet će 90-minutno TV sučeljavanje američkog predsjednika Donalda Trumpa (74) i njegova izazivača u utrci za idući predsjednički mandat, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena (77). Do izbora 3. studenog ostalo je još samo pet tjedana, a u svim anketama prednost ima demokrat Biden. Može li se i kako to promijeniti?

Moderator prve od ukupno tri predsjedničke debate - iduća će biti 15. listopada u Miamiju, a posljednja 22. listopada u Nashvilleu - bit će Chris Wallace, voditelj emisije 'Fox News Sunday'. To nije po volji Trumpu, uvjerenom da je taj 72-godišnji novinar, inače sin legendarnog novinara Mikea Wallacea, pod kontrolom radikalne ljevice - iako radi za neupitno desničarsku TV kuću.

Trumpova paranoja razbuktala se nakon ljetnog intervjua, tijekom kojeg se Chris Wallace otvoreno suprotstavio predsjedniku i njegovim tezama o uspješnoj borbi s epidemijom koronavirusa. Upravo tada Trump je prvi put izrazio sumnju u ispravnost izbora, tvrdeći da slanje glasova putem pošte vodi u prijevaru, pa ga je Wallace upitao sugerira li da neće prihvatiti rezultate izbora. 'Moram vidjeti', odgovorio je Trump.

Chris Wallace - Donald Trump Izvor: Društvene mreže / Autor: Fox News

Bio je to jasan signal da se SAD definitivno nalazi pred najvećim izazovom po demokratski sustav u povijesti. Zemlju s jednom od najvećih stopa smrtnosti od koronavirusa već mjesecima potresaju ulični neredi, pa i oružani sukobi između Trumpovih pristaša i prosvjednika protiv policijske brutalnosti i rasizma, a sad predsjednik propituje legitimitet izbora.

Zbog koronavirusa, ali i pojačane motiviranosti birača očekuje se rekordan broj dopisnih glasova na američkim predsjedničkim izborima, a na taj način dosad su u puno većoj mjeri glasali birači demokratskih kandidata.

Trump se još uvijek nije obvezao na miran prijenos vlasti u slučaju izbornog poraza, ali je to obećao osigurati vođa republikanske većine u američkom Senatu Mitch McConnell. Na Trumpovo ustezanje reagirao je i Mitt Romney, bivši republikanski predsjednički kandidat.

'Miran prijenos vlasti temelj je naše demokracije: bez toga bili bismo Bjelorusija. Svaka naznaka da neki predsjednik ne bi poštivao tu ustavnu obvezu nezamisliva je i neprihvatljiva', poručio je Romney na Twitteru.

Pitanje o prijenosu vlasti Wallis će postaviti i na predstojećem sučeljavanju, podijeljenom na šest 15-minutnih segmenata tijekom kojih će se uz integritet izbora bistriti dosadašnji rad predsjedničkih kandidata, epidemija Covida-19, gospodarstvo, rasna pitanja te Vrhovni sud.

  • +9
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: CRAIG LASSIG

Trump naime smatra da će upravo deveteročlani Vrhovni sud u konačnici odlučivati o ishodu izbora te je nakon smrti liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg u tu instituciju s doživotnim članstvom požurio nominirati pobožnu katolkinju, majku sedmero djece iz Louisiane Amy Coney Barrett. Prethodno je u Vrhovni sud imenovao dvojicu konzervativaca - Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha - pa se strahuje da bi takva prevlast mogla dovesti i do ukidanja prava na pobačaj u SAD-u i poništavanja plana zdravstvene zaštite Obamacare.

Temeljem inicijative republikanaca iz 2016. godine da se novi članovi Vrhovnog suda ne imenuju u izbornoj godini, demokrati sada pokušavaju spriječiti imenovanje sutkinje Barrett, nazivajući to 'zloupotrebom moći'. Biden je poručio da Senat u ovom slučaju ne bi trebao djelovati, sve dok američki narod ne odabere sljedećeg predsjednika i Kongres.

We look at President Trump’s top pick for a woman to fill the Supreme Court seat left vacant by the death of the late...

Objavljuje Democracy Now!Srijeda, 23. rujna 2020.

Prema svim anketama, Trump zaostaje za Bidenom, a demokratski kandidat vodi čak i u tzv. swing državama, u kojima podrška glasača nije toliko uvjetovana ideologijom, koliko kvalitetom i osobinama samih kandidata. Ipak, s obzirom na to da je Trump prema predizbornim anketama gubio i od bivše protukandidatkinje Hillary Clinton, iako u znatno manjem obimu, analitičari su ovaj put oprezniji u prognoziranju pobjednika.

Približavanjem izbornog datuma Trump ima sve više razloga za brigu. New York Times upravo je objavio detalje iz njegovih poreznih kartica, sa zaključkom da on godinama nije plaćao porez ili je to činio u minimalnim iznosima. Osim toga, Trump je navodno na izmaku financijskih snaga i ne može pokriti niti planirane troškove kampanje, dok Bidenova kampanja istovremeno broji rekordne iznose u donacijama. Milijarder Michael Bloomberg najavio je, primjerice, da će kolegi Bidenu pomoći sa 100 milijuna dolara u osvajanju Floride, jer bi pobjeda u najjužnijoj saveznoj državi demokratima gotovo sigurno otvorila vrata Bijele kuće.

  • +24
Joe Biden Izvor: EPA / Autor: DNCC

Kako bi preokrenuo trendove iz anketa, Trump bi se američkoj javnosti, a prvenstveno malobrojnim neodlučnim biračima, sada morao predstaviti u potpuno novom svjetlu - kao kompetentan, odgovoran, suosjećajan, razuman i mudar lider. Umjesto toga, očekuje se da će Trump u predstojećim TV sučeljavanjima nastojati, kao što je i dosad činio, 'oblatiti' protivnika proglašavajući ga marionetom radikalne ljevice i zamjerajući mu manjak energičnosti, zbog čega ga naziva 'sleepy Joe'. U posljednjem pokušaju da kompromitira Bidena, naveo je da prije javnih nastupa konzumira drogu i predložio da se obojica testiraju na opijate neposredno uoči duela u Clevelandu.

Većina Amerikanaca koja nije glasala na predsjedničkim izborima 2016. jer ih demokratska kandidatkinja nije uspjela privući sada će, prestravljena Trumpom, podržati Bidena unatoč svim njegovim nedostacima. To ne uključuje samo manjinske glasove. Štoviše, očekuje se da će bivši potpredsjednik u mandatu Baracka Obame, kao stariji bijeli muškarac rodom iz Pennsylvanije, privući i dio bijelaca srednje klase koji su prije četiri godine svoje povjerenje poklonili Trumpu.