stiže black hawk uh-60m

Amerika Hrvatskoj poklanja dva potpuno nova moćna helikoptera

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 12.10.2018 09:42
  • Objavljeno 12.10.2018 u 08:58
Ilustracija / Helikopteri UH-60 Black Hawk

Ilustracija / Helikopteri UH-60 Black Hawk

Izvor: Profimedia / Autor: Todd Pouliot

Dva potpuno nova helikoptera Black Hawk UH-60M u Hrvatsku bi trebala stići 2020. Riječ je o donaciji koju je odobrila Vlada SAD-a Hrvatskoj. Ukupna vrijednost dva helikoptera s opremom i rezervnim dijelovima je oko 50 milijuna američkih dolara

Vlada Sjedinjenih Američkih Država odobrila je donaciju dvaju helikoptera Black Hawk UH-60M Republici Hrvatskoj, doznaje Jutarnji list.

Donacija uključuje dva nova helikoptera s opremom i rezervnim dijelovima u vrijednosti od oko 50 milijuna američkih dolara, a riječ je o potpuno novim helikopterima koji bi u Hrvatsku trebali stići 2020. godine.

Black Hawk UH-60M najnovija je verzija ovog helikoptera, opremljenog najmodernijim komunikacijskim, navigacijskim i senzorskim sustavima. Helikopteri bi, kako je i prije godinu dana najavio ministar obrane Damir Krstičević, trebali biti raspoređeni u Zapovjedništvo specijalnih snaga. Ovo je višenamjenska verzija helikoptera jer se isti može koristiti za zračne napade, evakuaciju ranjenih, traganje i spašavanje te prevoženje vojnika, ali se može koristiti i u gašenju požara, nadzoru granice itd.

U odnosu na druge UH-60, riječ je o moderniziranoj M verziji koja, između ostalog, ima glass kokpit, novi sustav upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće, čime se nosivost povećala za još 225 kilograma, trup je ojačan, može nositi dodatne spremnike goriva, manje je infracrveno zračenje motora...

Nova dva helikoptera u vojni bi sustav trebala ući 2020. godine, kad bi u Hrvatsku trebali stići i prvi borbeni avioni F16 iz Izraela. Osim toga, Ratno zrakoplovstvo imat će na raspolaganju i jurišne helikoptere Kiowa. Prema najavama, helikopteri UH-60 bit će u potpunosti interoperabilni sa spomenutim F16 i helikopterima Kiowa, čime se omogućuje brzo i djelotvorno združeno djelovanje.

  • +5
  • +2

Ratno zrakoplovstvo imat će na raspolaganju i jurišne helikoptere Kiowa

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Ovom odlukom o donaciji dva helikoptera UH-60M američke Vlade započela je najavljivana zamjena ruske tehnologije jer Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koristi ruske transportne helikoptere MI8, MI8-MTV1 te MI 171SH.

Dva američka Black Hawka serije M u četvrtak su sletjela u Zagreb kako bi se u petak domaćoj javnosti prezentiralo o kakvim je helikopterima riječ, piše Jutarnji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!