prioritet

Krstičević najavio još američkih helikoptera za hrvatsku vojsku

13.07.2018 u 14:22

Bionic
Reading

Ministar obrane Damir Krstičević najavio je u petak još američkih helikoptera za hrvatsku vojsku, nakon što je SAD prošle godine donirao eskadrilu helikotpera Kiowa Warrior

Krstičević je o tome u Zagrebu razgovarao s američkim ministrom obrane Jamesom Matitsom koji je obećao pomoć SAD-a u modernizaciji hrvatske vojske.

Hrvatski ministar kaže da su helikopteri prioritet u osuvremenjavanju oružanih snaga, nakon što je Zagreb ove godine donio odluku da od Izraela kupi višenamjenske borbene zrakoplove F16.

"Prošle godine dobili smo donaciju SAD-a, eskadrilu helikoptera Kiowa Warriors. Radimo na nastavku te priče", rekao je ministar.

  • +5
Prezentacija letačke obuke na helikopterima Kiowa Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

"Hrvatska javnost bit će upoznata", dodao je Krstičević ne iznoseći pojedinosti.

SAD je Hrvatskoj doirao ukupno 16 helikoptera Kiowa i opremu koji su proizvedeni od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu uvedeni su između 2012. i 2015.. Prvih pet helikoptera u zrakoplovnu bazu Zemunik stiglo je 30. srpnja.

Vlada je krajem ožujka donijela odluku o nabavi dvanaest izraelskih zrakoplova F-16 Barak koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna.

Hrvatska na obranu izdvaja 1,33 posto BDP-a, manje od zacrtanog cilja NATO-a od dva posto.

Mattis i ministri obrane regionalnih zemalja sudjelovali su u Zagrebu na ministarskom sastanku Američko-jadranske povelje, inicijative koju su 2003. pokrenuli SAD, Hrvatska, Albanija i Makedonija, a 2008. priključile su joj se BiH i Crna Gora.

Cilj joj je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi i što skorija integracija svih država članica u NATO. Hrvatska i Albanija u Savez su ušle 2009.