bidenova pobjeda

Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara

27.02.2021 u 10:28

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.

Paket pomoći usvojen je u donjem domu s 219 glasova za i 212 protiv i poslan u Senat gdje demokrati planiraju manevar koji će im omogućiti da on prođe i bez potpore republikanaca.

Pomoć će biti namijenjena za plaćanje cjepiva i medicinske opreme i za novi krug hitne financijske pomoći domaćinstvima, malim poduzetnicima i državnoj i lokalnoj vlasti. Demokrati kažu da je paket potreban za borbu protiv pandemije u kojoj je umrlo više od 500.000 Amerikanaca a milijuni su ostali bez posla.

"Američki narod treba znati da je njihova vlada tu za njih", rekla je u raspravi predsjednica doma Nancy Pelosi.

Republikanci, koji su poduprli prošli plan, rekli su da dobar dio novog nije potreban, te da će samo 9 posto ići izravno za borbu protiv virusa. Republikanski čelnik Kevin McCarthy rekao da je se radi o "bacanju novaca".

Predsjednik Biden iskoristio je prve tjedne na dužnosti za borbu protiv najveće zdravstvene krize u stoljeću, koja je pogodila gotovo sve aspekte američkog života.

Demokrati se nadaju da će nacrt zakona Biden potpisati prije polovice ožujka, kada ističu potpore za nezaposlene i neki drugi tipovi pomoći.

Paket pomoći uključuje 1400 dolara izravne pomoći pojedincima, 400 dolara tjedno savezne pomoći za nezaposlene do 29. kolovoza, te pomoć onima koji su u poteškoćama za plaćanje najma i hipoteka tijekom pandemije.

Demokrati će međutim morati smisliti kako riješiti pitanje predloženog povećanja minimalne plaće, koji će možda morati biti izbačen iz nacrta zakona zbog kompliciranih pravila u Senatu.

Nacrt zakona sada ide u gornji dom, gdje bi demokratska potpredsjednica Kamala Harris mogla biti odlučujući glas budući da je odnos demokrata i republikanaca u Senatu 50-50.