razmjena zarobljenika

Američki veteran otet prije više od dvije godine u Afganistanu oslobođen u zamjenu za plemenskog vođu povezanog s talibanima

19.09.2022 u 14:47

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u ponedjeljak su potvrdile oslobađanje američkog inženjera i bivšeg marinca Marka Frerichsa iz Afganistana u zamjenu za nekadašnjeg plemenskog vođu Hajija Bashira Noorzaja kojeg se povezivalo s talibanima

Dužnosnik američke administracije je rekao da je predsjednik Joe Biden pomilovao Noorzaja koji je u američkom zatočeništvu proveo 17 godina. Mark Frerichs, mornarički veteran koji je proveo više od desetljeća u Afganistanu kao civilni poduzetnik, otet je u siječnju 2020. i vjeruje se da ga je tada otela mreža Haqqani povezana s talibanima.

Razmjena zatvorenika provedena je u kabulskoj zračnoj luci, rekao je talibanski ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi. Noorzai je bio uhićen pod optužbom da je u SAD prošvercao heroin u vrijednosti većoj od 50 milijuna dolara, što je on uporno negirao.

Frerichsova obitelj pohvalila je američkog predsjednika Joea Bidena za uspjeh u oslobađanju Marka, rekla je njegova sestra Charlene Cakora. "Neki su osporavali pregovaranje (s talibanima) kako bi se Mark vratio kući, no predsjednik Biden postupio je ispravno. Spasio je život nedužnog američkog veterana", rekla je Cakora kako prenosi CNN.

  • +16
Talibani slave prvu godišnjicu preuzimanja vlasti u Afganistanu Izvor: EPA / Autor: STRINGER