OKOVANI LEDOM

Američki ledolomac hita u pomoć 'Akademiku Šokaljskom'

31.12.2013 u 13:27

Bionic
Reading

Moćni američki ledolomac 'Polar Star' stiže u pomoć znanstveno-istraživačkom brodu 'Akademiku Šokaljskom' koji je od utorka okovan ledom na Antarktici, s 22-članom posadom i s 52 putnika, javljaju svjetske agencije.

'Polar Star' koji kroz led debeo 2 metra može ploviti brzinom od 3 čvora, na putu je u Australiju, odakle će nastaviti prema Antarktici kako bi brod 'Akademik Šokaljski' izvukao iz leda, rekao je Jurij Volkov, direktor hidrometeorološkog zavoda na ruskom dalekom istoku u čijoj je floti i 'Akademik Šokaljski', a prenosi agencija ITAR-TASS. Po njegovoj procjeni, 'Polar Star' bi mogao stići do okovanog broda za 7 do 8 dana. To će biti četvrti pokušaj da se 'Šokaljskog' izvuče iz ledenog okova.

Prije njega su to pokušali kineski 'Sniježni zmaj', francuski 'Astrolabia' i australski 'Aurora Australis', ali im to nije uspjelo zbog loših vremenskih prilika. Trenutačno su brodovi međusobno udaljeni 20 nautičkih milja. Po riječima Volkova, 'Šokaljski' je trenutačno u nepovoljnim vremenskim uvjetima: brod je zahvatila mećava, a vidljivost je ograničena.

'Akademik Šokaljski' je 28. studenoga pošao u ekspediciju u čast stote obljetnice putovanja na Antarktiku koje je organizirao znameniti australski istraživač Douglas Mawson. Na brodu je posada s 22 člana i 52 putnika - skupina znanstvenika iz australske antarktičke ekspedicije i njihovi suputnici. Posada i putnici ruskog broda koji čeka pomoć, pripremaju se pak za doček Nove godine usred nepreglednog ledenog prostranstva jer loši vremenski uvjeti ne dopuštaju njihovu evakuaciju helikopterom, prenosi France Presse.

Andrew Peacock, brodski liječnik, rekao je da su putnici 'razočarani', ali su se 'pomirili s time da moraju i dalje čekati' te si pokušavaju podići moral malom svečanosti koju će na Silvestrovo upriličiti u baru na brodu. 'Akademik Šokaljski' ima zalihe svježih namirnica za dva tjedna i suhe hrane za još dva tjedna, ali Peacock primjećuje da je pića sve manje a 'alkohola tek toliko' da mogu obilježiti početak nove godine.