OČEKIVANO USPORAVANJE

Američki BDP porastao 1,9 posto u prvom tromjesečju

28.06.2012 u 16:38

Bionic
Reading

Rast američkog gospodarstva očekivano je usporio u prvom tromjeseču, a posustajanje potrošnje i izvoza moglo bi prigušiti i izglede za tekuće tromjesečje

Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u prvom tromjesečju po godišnjoj stopi od 1,9 posto, čime je ministarstvo trgovine potvrdilo prošlomjesečnu procjenu. Konačni je podatak u skladu s očekivanjima ekonomista.

Slabi tempo rasta BDP-a u razdoblju od siječnja do ožujka prvom tromjesečju ukazuje na posustajanje aktivnosti u odnosu na posljednje prošlogodišnje tromjesečje kada su kativnosti porasle za 3,0 posto. Odražava također nešto slabiju akumulaciju zaliha kompanija i sporiji tempo ulaganja u opremu i softver nego što se očekivalo.

Potrošnja, koja čini oko 70 posto američke gospodarske aktivnosti, povećana je u prvom tromjesečju za 2,5 posto, naprema prethodno procijenjenih 2,7 posto.


Izvoz je uvećan za 4,2 posto, naprama prethodno procijenjenih 7,2 posto.

Pojedine naznake, poput pada prometa u maloprodaji u travnju i svibnju, navode na zaključak da je potrošnja usporila i u tekućem, drugom tromjesečju.

Očekuje se da će u drugom tromjesečju američko gospodarstvo porasti oko dva posto, ali s obzirom na posustajanje globalne potražnje uslijed europskih dužničkih problema i neizvjesne fiskalne politike u samom SAD-u, koja prisiljava stanovništvo na oprez, čak bi se i ta skromna procjena mogla pokazati pretjerano optimističnom.