rat u ukrajini

Američke kazetne bombe već su u Ukrajini, no još ih nisu upotrijebili

13.07.2023 u 23:20

Bionic
Reading

Ukrajinske oružane snage već su primile sporno kasetno oružje koje je Washington obećao Kijevu kako bi mu pomogao u njegovoj protuofenzivi protiv ruskih snaga, rekli su u četvrtak vojni dužnosnici dviju zemalja

"Upravo smo ga primili, još ga nismo upotrijebili, ali može radikalno promijeniti" situaciju na bojnom polju, rekao je Oleksandr Tarnavski, zapovjednik protuofenzive na jugu zemlje, u razgovoru za američku televiziju CNN.

Sjedinjene Države su prošlog tjedna najavile da će Ukrajini poslati to oružje, unatoč zabrinutosti zbog dugoročnih posljedica za civilno stanovništvo.

"Neprijatelj shvaća da ćemo primitkom ovog streljiva ostvariti prednost", dodao je Tarnavski, istaknuvši da se ukrajinska vojska neće koristiti njime na veoma naseljenim područjima.

"Rusi misle da ćemo se njime koristiti na svim područjima bojišnice (...) To nije točno", rekao je.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je odluka o slanju kasetnih bomba Ukrajini bila "teška", ali je istaknuo da Kijevu trebaju dodatne količine oružja kako bi popunio ispražnjena skladišta te da i samom SAD-u počinje nedostajati konvencionalno streljivo.

Kasetne bombe izbacuju više stotina manjih bombi koje neeksplodirane mogu ostati u tlu i biti opasnost za civile dugo nakon završetka sukoba.

Zabranjene su u mnogim zemljama, pa tako u europskim koje su potpisnice konvencije iz Osla 2008. Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale tu konvenciju.

Kremlj je već zaprijetio "protumjerama" bude li Kijev upotrijebio te bombe protiv ruskih vojnika u Ukrajini.