SPORNA ISPORUKA

Rusija poručila da je slanje kazetnih bombi Ukrajini znak slabosti

08.07.2023 u 18:03

Bionic
Reading

Rusija je u subotu objavila da je isporuka kazetnih bombi Ukrajini, o čemu su odluku donijele Sjedinjene Države, "priznanje slabosti" koje će Washington učiniti "suučesnikom" u pogibiji civila od toga kontroverznog oružja.

"Transfer kazetnog streljiva gesta je očajnika i priznanje slabosti u kontekstu neuspjeha takozvane ukrajinske protuofenzive", priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Sjedinjene Države u petak su objavile da će Ukrajinu opskrbiti kazetnim streljivom.

"To je teška odluka. Neko smo je vrijeme odgađali", rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, dodavši da je to "ispravna stvar".

Kazao je i da je predsjednik Joe Biden odluku donio nakon konzultacija sa saveznicima i nakon "jednoglasne preporuke" njegove administracije.

Sullivan je rekao i da su Ukrajinci dali "pisana" jamstva o načinu na koji će se koristiti oružjem kako bi se rizik za civile sveo na minimum.

Ruska je diplomacija osudila "ciničan pokušaj produljenja agonije sadašnjih ukrajinskih vlasti, koje pritom ne vode brigu o civilnim žrtvama" koje stradaju od ovih bombi.

Kazetne bombe ubijaju neselektivno raspršivanjem manjih eksplozivnih punjenja tzv. 'zvončića' prije ili nakon udara.

"Isporukom kazetnog streljiva Washington će zapravo postati suučesnik u bombardiranju i dijelit će punu odgovornost za smrti uzrokovane eksplozijama, što se odnosi i na smrt ruske i ukrajinske djece", istaknula je Moskva.

To oružje zabranjeno je u nizu zemalja, posebice u Europi, u zemljama potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008., no nisu je potpisale ni Sjedinjene Države, ni Ukrajina niti Rusija.

Španjolska i Britanija o slanju kazetnog streljiva

Španjolska se ne slaže s američkom odlukom o slanju kazetnog streljiva.

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles u subotu je rekla kako smatra da kazetne bombe ne bi trebalo slati u pomoć Ukrajini.

"S obzirom na čvrste obveze prema Ukrajini, Španjolska ima isto tako snažnu obvezu da određenu vrstu oružja i bombi ne može isporučivati toj zemlji ni pod kojim okolnostima", rekla je Robles novinarima na skupu u Madridu koji se održava uoči nacionalnih izbora 23. srpnja.

"Ne kazetnim bombama i da legitimnoj obrani Ukrajine, a smatramo da se ona ne bi trebala provoditi uz pomoć kazetnih bombi."

Robles je podsjetila da je odluku o slanju kazetnih bombi donijela američka vlada, a ne NATO, čija je Španjolska članica.

Španjolske stranke uvelike se zalažu za potporu Ukrajini i za jamčenje vojne pomoći toj zemlji kako bi joj se pomoglo u ratu s Rusima.

Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da je Velika Britanija potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili korištenje kazetnog streljiva i zalaže se protiv njegove upotrebe.

"I dalje ćemo podupirati Ukrajinu u borbi protiv ilegalne i ničim izazvane ruske invazije", rekao je Sunak novinarima.