smrtonosni zvončići

Što su kazetne bombe koje SAD planira dati Ukrajini i zašto su kontroverzne?

07.07.2023 u 22:38

Bionic
Reading

SAD je odlučio Ukrajini isporučiti kazetno naoružanje, potvrdila je Bijela kuća u četvrtak. Washington će isporučiti KIjevu ovo kontroverzno oružje unatoč pozivima skupina za ljudska prava Kijevu i Moskvi da prestanu koristiti kazetno naoružanje. Kazetno naoružanje zabranjeno je u 120 zemalja svijeta, ali nije u SAD-u i Rusiji

Što je kazetna bomba?

Kazetne bombe se izbacuju iz zrakoplova ili se ispaljuju kao rakete iz haubica, topova i raketnih bacača. One sadrže stotine malih eksplozivnih naprava koje se rasprše na jako velikom području – od veličine nekoliko nogometnih igrališta do više hektara zemlje. Te eksplozivne naprave ne ubijaju samo vojnike, nego prije svega civile, a među njima često puno djece. Kazetne bombe se koriste od Drugog svjetskog rata, a korištene su, primjerice, i u Vijetnamskom ratu. Sjedinjene Države su iznad Laosa izbacile oko 260 milijuna malih eksplozivnih naprava i time tu zemlju učinile najzagađenijom eksplozivnim napravama na svijetu.

Desetljećima kasnije neeksplodirane bombe mogu postati smrtonosna zamka, jer prilikom pada eksplodira samo oko 40 posto, objavila je humanitarna organizacija Handicap International. Te eksplozivne naprave mogu u svakom trenutku ozlijediti ili ubiti čovjeka koji naiđe na njih. One djeluju slično katastrofalno kao i protupješačke mine i područja na kojima su rasijane čine opasnim po život ljudi, pisao je svojedobno DW.

  • +20
Rat u Ukrajini - Napad na Kijev Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Kazetne bombe osobito pogađaju civilno stanovništvo, a s njihovim djelovanjem na žalost upoznali smo se i mi u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata. Raketiranje Zagreba izvedeno je s kazetnim naoružanjem, a smrtonosni zvončići i danas se pronalaze po gradu gotovo 30 godina kasnije.

Gdje su korištene kazetne bombe?

Više od 120 zemalja potpisalo je Konvenciju o kazetnom streljivu, kojom se zabranjuje uporaba, proizvodnja, prijenos i skladištenje oružja. Rusija, Ukrajina i SAD odbile su potpisati ugovor. Od usvajanja konvencije 2008. godine, prema Koaliciji za kazetnu municiju, uništeno je 99% globalnih zaliha.

Oružje je prvi put korišteno u Drugom svjetskom ratu, a najmanje 15 zemalja upotrijebilo ga je u godinama nakon toga, navodi Reuters. Među njima su Eritreja, Etiopija, Francuska, Izrael, Maroko, Nizozemska, Britanija, Rusija i SAD.

Ruske trupe koristile su kazetnu municiju u naseljenim područjima u Ukrajini, pokazalo je istraživanje Guardiana, što je rezultiralo smrću desetaka civila. Ukrajina ih je također koristila u pokušajima ponovnog preuzimanja teritorija pod ruskom okupacijom, navodi Human Rights Watch.

Zašto Ukrajina želi kazetne bombe?

Kijev se zalaže za kazetne bombe, tvrdeći da bi to oružje pomoglo u protuofenzivi i njhovoj vojsci da gađaju ukopane ruske položaje i da prevladaju svoje nedostatke u ljudstvu i topništvu.

Sve do nedavno, Washington se opirao pozivima Kijeva, navodeći zabrinutost oko upotrebe oružja i govoreći da ono nije potrebno. Međutim, američki dužnosnici nedavno su nagovijestili promjenu, a visoki dužnosnik Pentagona rekao je prošlog mjeseca da američka vojska vjeruje da bi kazetano streljivo "bilo korisno, posebno protiv ukopanih ruskih položaja", piše The Guardian.

No skupine za zaštitu ljudskih prava pozvale su Rusiju i Ukrajinu da prestanu koristiti kazetne bombe i pozvale SAD da Kijevu ne isporučuju "inherentno neselektivno" streljivo. "Kazetno streljivo koje koriste Rusija i Ukrajina sada ubija civile i nastavit će to činiti još mnogo godina", rekla je Mary Wareham, vršiteljica dužnosti direktora za oružje u Human Rights Watchu. “Obje strane bi trebale odmah prestati s njihovom uporabom i ne pokušavati nabaviti više ovog neselektivnog oružja.”