SLOŽENO OKRUŽENJE

Američka admiralica: Srbija sve bliže EU-u i sve dalje od ruskog utjecaja

11.04.2017 u 06:39

Bionic
Reading

Pobjeda srbijanskoga premijera Aleksandra Vučića na nedavno održanim predsjedničkim izborima mogla bi pomoći stabilizaciji zemlje, ocijenila je prva admiralica američke ratne mornarice Michelle Howard u razgovoru za Reuters

Howard je u razgovoru koji je prenio Tanjug kazala kako se Vučić 'kandidirao za predsjednika uz obećanje da će zadržati zemlju na putu prema Europskoj uniji, što zahtijeva demonstraciju ekonomske stabilnosti'.

'Ako je ozbiljan, mislim da je to korisno za zemlju. Dok ispunjavate sve kriterije, mogu zaključiti kako je to korisno za uspostavu stabilnosti i sigurnosti Srbije', izjavila je admiralica koja zapovijeda zajedničkim snagama NATO-a u Napulju te američkom ratnom mornaricom u Europi i Africi.

Visokopozicionirana časnica smatra kako će Srbija, ako Vučić ispuni svoje obećanje o nastavku približavanja Srbije EU-u, 'zadržati ravnotežu između ruskog utjecaja i ostatka Jugoistočne Europe'.

Istodobno je izrazila nadu kako bi se 'iskonstruirane provokacije između Beograda Prištine koje su se događale prethodnih mjeseci mogle stišati sada kad su izbori završeni'.

'Sada, kada su izbori završeni, možda će se čelnici ponovno usredotočiti na svoje zemlje i vlade. Tome se nadam', kazala je Howard dodajući kako Balkan i dalje predstavlja 'područje od velike zabrinutosti NATO-a i Pentagona'.

Štoviše, u razgovoru za Reuters časnica je izrazila svoje zaprepaštenje razmjerima napetih odnosa Beograda i Prištine.

'Svaki put kad razgovaram s nekim iz te regije, oni me podsjete kolika je bol u tom dijelu svijeta. To je vrlo složeno okruženje', zaključila je Howard.

Britanska agencija podsjetila je na to kako već tjedan dana traju prosvjedi protiv srbijanskog premijera kojeg studenti kao pokretači prosvjeda vide kao autokrata osporavajući njegovu pobjedu na nedavno održanim predsjedničkim izborima.

Reuters ocjenjuje i da će Vučić zadržati vlast kroz svoju Srpsku naprednu stranku i nastaviti balansirati između Zapada i Rusije, iako je predsjednička funkcija u Srbiji u najvećoj mjeri ceremonijalna.