SKLOPLJEN POSAO

Srbija dobiva šest ruskih MiG-ova 29 na godišnjicu NATO-ova bombardiranja

08.03.2017 u 14:30

Bionic
Reading

Srbiji će iz Rusije do kraja ožujka biti isporučeno šest MiG-ova 29, a ukaz o toj isporuci trebao bi potpisati predsjednik Rusije Vladimir Putin tijekom susreta sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Moskvi

Time će biti ispunjeni svi uvjeti da ruski zrakoplovi i službeno ponesu oznake srpskih oružanih snaga. Velike su šanse da taj posao bude simbolično obavljen 24. ožujka na 18. obljetnicu početka NATO-ova bombardiranja Srbije, neslužbeno doznaju beogradske Večernje novosti.  

Prema saznanjima ovog lista, svi će zrakoplovi istovremeno stići na vojni aerodrom u Batajnici, gdje će biti predani na korištenje srbijanskom Ratnom zrakoplovstvu u nazočnosti ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua. Detalji dolaska migova iz Rusije za sada se službeno ne objavljuju, ali neimenovani izvor iz vojnog vrha kaže da se razmatra opcija izravnog preleta migova iz Rusije u Srbiju, što još nije sasvim potvrđeno, budući da bi „imalo i delikatnu političku notu“.

 Jedna od ideja u ovom slučaju je i da zrakoplovi, kad uđu u srpski zračni prostor, „pozdrave Srbiju uzdužnim preletom preko njenog teritorija“. Druga opcija je isporuka letjelica ruskim transportnim zrakoplovima, najverovatnije tipa iljušin.  

Paket dogovoren između Beograda i Moskve, vrijedan je 185 milijuna eura, a pored šest ispravnih i operativnih migova 29, podrazumjeva i isporuku raketa i seta dijelova, rezervnih motora, alata i drugih  pratećih sklopova dovoljnih za idućih 15 godina. Sporazum obuhvaća i izgradnju posebnog hangara uz aerodromsku pistu, a u remontu dobivenih zrakoplova sudjelovat će ruski stučnjaci, navode u srbijanskoj vladi. Zahvaljujući ovom poslu, bit će realiziran plan državnog vrha da Srbija na raspolaganju ima eskadrilu od deset lovaca, neprekidno u pripravnosti da zaštiti zračni prostor, pišu Novosti.