STIGAO RAČUN

Koliko će Crnu Goru stajati NATO članstvo?

07.04.2017 u 19:10

Bionic
Reading

Crnu Goru članstvo u NATO stajat će 450.00 eura ili 0,027 posto ukupnog goddišnjeg budžeta Sjevernoatlantskog saveza, priopćio je Komunikacijski tim Vijeća za članstvo u NATO savezu

Kako je priopćilo Vijeće za članstvo u NATO savezu, često se plasiraju pogrešne informacije kako vojni savez traži dva posto BDP za članstvo, a to je, tvrdi Vijeće, potpuno netočno jer postoje dvije vrste troškova; članarina koju plaćaju svi i koja će Crnu Goru stajati 450.000 eura, što je 0,027 posto ukupnog zajedničkog godišnjeg NATO budžeta.

Drugu skupinu troškova predstavljaju troškovi domaćeg sustava obrane, koji za ovu godinu iznosi 50 milijuna eura, od čega je pet milijuna eura iz vlastitih prihoda, što znači da je spomenuta članarina u potpunosti prihvatljiva i ostvariva, navodi se u priopćenju.

Iz Komunikacijskog tima Vijeća za članstvo u NATO kažu kako se inicijativa prema kojoj se od zemalja članica NATO traži da izdvajaju 2 posto BDP-a za članstvo ustvari odnosi isključivo na izdvajanja za vlastitu obranu svake zemlje te da je ta inicijativa u Crnoj Gori često spominjana u pogrešnom kontekstu.

'Riječ je o 2 posto izdvajanja za obranu, a ta se sredstva usmjeravaju na nacionalni sustav obrane. Plan je dostići 2 posto izdvajanja od BDP-a za ukupnu obranu do 2024. godine i to je u agendi dugoročnog planiranja i usvojeno je na razini vlade', stoji u priopćenju.

Također se navodi kako su se prije tri godine na NATO summitu u Walesu sve članice saveza usaglasile da se do 2024. dostigne  tih predloženih 2 posto od BDP-a odvajanja za vlastiti sustav obrane, sa čime se Crna Gora i uskladila.

Iz Komunikacijskog tima također ističu da najveći dio članica NATO izdvaja manje od 2 posto BDP-a za vlastitu obranu, te kako novi američki predsjednik Donald Trump zatražio od članica da više izdvajaju za vlastitu obrane, a ne za članarinu u Sjevernoatlantskom savezu.

'Izdvajanja za NATO nije unaprijed formirani iznos te se formira u skladu sa mogućnostima zemlje. Članarina se računa u odnosu na veličinu zemlje, na veličinu njezine vojske, na snagu njezinog gospodarstva, a s obzirom da Crna Gora postaje dio kolektivnog sustava obrane i da razvija samo dio sustava obrane te da ulaže u vlastite sustave kako bi bili kompatibilni sa NATO sustavima, onda je to izdvajanje nešto što je prilično malo za ono što se dobiva, a to je kvalitetan sustav obrane i garancija sigurnosti svojih građana', navodi se u priopćenju kojeg su prenijeli crnogorski mediji.