strateške smjernice

AmCham predstavio prijedloge za digitalizaciju Hrvatske

14.04.2021 u 16:31

Bionic
Reading

Američka trgovinska komora u Hrvatskoj (AmCham) predstavila je u srijedu svoje prijedloge za određivanje strateških smjernica novog EU višegodišnjeg proračuna za digitalizaciju Hrvatske, uz četiri ključna područja EU sufinanciranja - povezivost, digitalna transformacija, digitalne vještine i infrastruktura

Kako se ističe u priopćenju AmChama, Hrvatska treba iskoristiti priliku koju donosi europski Višegodišnji financijski okvir (2021.-2027.) i Instrument EU sljedeće generacije (2021.-2024.) kako bi se ublažilo tehnološko zaostajanje hrvatskog gospodarstva, gospodarske i socijalne posljedice pandemije, a gospodarstvo i društvo učinilo održivijima, otpornijima i spremnijima za izazove i prilike koje donose zelena i digitalna tranzicija.

"Hrvatska u nadolazećem razdoblju ima značajna sredstva na raspolaganju te, uzevši u obzir doprinos privatnog sektora generiranju gospodarskog rasta i stvaranju vrijednosti, predlažemo da se izdvoji što veći udio sredstava za potrebe poslovne zajednice kao i njeno uključenje u definiranje raspoloživosti, distribucije i apsorpcije sredstava“, izjavila je izvršna direktorica AmCham-a Andrea Doko Jelušić nakon predstavljanja prijedloga na sastanku s državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernardom Gršićem.

Kao prioritete digitalizacije Hrvatske, AmCham predlaže četiri ključna područja EU sufinanciranja.

Prvo je povezivost tj. širokopojasni internet. Potrebno je osigurati nastavak korištenja bespovratnih sredstava za izgradnju mreža vrlo velikog kapaciteta u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja u Hrvatskoj, objašnjavaju iz AmChama.

Drugo područje je digitalna transformacija - javne i lokalne uprave, gospodarstva te pouzdanost i cyber sigurnost, pri čemu iz AmChama objašnjavaju da je potreba aktivnija podrška i sufinanciranje projekata koji razvijaju koncept pametnih gradova, općina, otoka, sela i dr., uz fokus na kružno gospodarstvo i održivo gospodarenje otpadom i energijom te zaštitu okoliša.

Uz to, AmCham poziva i na sufinanciranje investicijskih projekata i razvoj kompetencija digitalne transformacije gospodarstva, neovisno o veličini tvrtke, kao i na sufinanciranje investicijskih projekata koji će omogućiti razvoj Industrije 4.0, što dodatno uključuje: Smart Factory, Digital Twins, Augmented Reality, Additive Manufacturing i Industrial IoT. 

Treće je područje digitalnih vještina, u kojemu AmCham predlaže da se proširi obrazovanje nezaposlenih ugovaranjem sveobuhvatnih programa stjecanja digitalnih zvanja, ali i zaposlenih koji su spremni promijeniti karijeru i steći neko od digitalnih zvanja. AmCham se također zalaže i za razvoj opće digitalne kompetencije starijeg stanovništva s posebnim naglaskom na socijalno i društveno ugroženije skupine te razvoj digitalne kompetencije nastavnika na naprednoj razini, naročito iz STEM područja te opće digitalne kompetencije javnih i državnih službenika.

Također, smatraju da treba razvijati digitalne kompetencije mladih te dodatno potaknuti jačanje kompetencija tvrtki za korištenje umjetne inteligencije (AI), kibernetičke sigurnosti (Cybersecurity), napredne analitike (Data Science) i upravljanja digitalnom prilagodbom (Digital Transformation), kroz ciljane grantove za privatni sektor, kao i pripremiti sustav vrijednosnih vouchera za potrebe gospodarstva u cilju digitalnog osposobljavanja zaposlenika na radnom mjestu.

Četvrto ključno područje je infrastruktura, odnosno razvoja i izgradnje cloud rješenja, primjene i uporabe IoT infrastrukture kao osnove pametnih rješenja i industrije 4.0. U sklopu toga se AmCham zalaže za uključivanje svih kapitalnih investicija izgradnje rješenja privatnog oblaka, uključivanje i operativnih troškova rješenja u javnom i hibridnom oblaku (XaaS), komunikacija i infrastrukture interneta stvari (IoT) u opravdane troškove predstojećih projekata.

AmCham je svoje prijedloge predstavio i ministru znanosti i obrazovanja Radovanu Fuchsu, predsjedniku saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Marku Paviću, državnom tajniku u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šimi Erliću te predstavnicima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, zaključuje se u priopćenju.