ISTRAŽIVANJE

Američka gospodarska komora testirala poslovnu klimu u Hrvatskoj, poduzetnici se najviše žale na pravosuđe

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 16.03.2021 12:55
  • Objavljeno 16.03.2021 u 12:47
Ruža Tomić Fontana i Andrea Doko Jelušić

Ruža Tomić Fontana i Andrea Doko Jelušić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) na konferenciji za novinare predstavila je rezultate istraživanja poslovnog okruženja u Hrvatskoj koje otkriva kako su poduzeća poslovala u 2020. te koja su im očekivanja za poslovanje i zapošljavanje u nadolazećem razdoblju

'Poslovanje u 2020. se pogoršalo za 39 posto ispitanika, a za približno jednak udio ispitanika poslovanje se poboljšalo u odnosu na 2019. Od onih kod kojih se situacija pogoršala, većina ispitanika, njih 67 posto bilježi pad do 30 posto. Većina poduzeća (52%) uspjela je zadržati istu razinu zaposlenosti kao u 2019. dok 31,6 pposto bilježi povećanje broja zaposlenih. Znatan dio ispitanika (55%) iskustvo poslovanja u Hrvatskoj ocjenjuje dobrim ili vrlo dobrim, a 42 posto ispitanika primjećuje poboljšanje uvjeta poslovanja u posljednjih pet godina', rekla je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmCham-a predstavljajući rezultate istraživanja provedenog u razdoblju od 17. prosinca 2020. do 1. veljače 2021. na uzorku od 135 članova uprava domaćih i međunarodnih poduzeća u Hrvatskoj.

Ono što ispitanici primjećuju kao poboljšanje su uvjeti financiranja, potražnja za robama i uslugama i razina oporezivanja dok se pogoršanja u posljednjih pet godina odnose na dostupnost i kvalitetu radne snage, pravosuđe i provedbu pravnih pravila i procedura. Štoviše, 46 posto ispitanika utjecaj hrvatskog pravosuđa na poslovanje ocijenilo je negativnim ili značajno negativnim.

'Unatoč izazovima u protekloj godini, kada se poslovanje pogoršalo za značajan udio ispitanika, većina članova AmCham-a u nadolazećem razdoblju planira širenje poslovanja (74%) i dodatna zapošljavanja (64%). Također, 60 posto ispitanika planira omogućiti svojim radnicima nastavak rada od kuće i nakon završetka pandemije koronavirusa“ dodala je Doko Jelušić.

'Pod utjecajem koronavirusa, kao glavni ograničavajući faktor poslovanju u 2020., ispitanici su po prvi puta, istaknuli nedostatak potražnje (zbog pandemije ili drugih razloga), nakon čega slijede nedostatak odgovarajuće radne snage i oporezivanje rada. Gotovo dvije trećine ispitanika smatra kako su Vladine mjere potpore usmjerene na pomoć gospodarstvu u prevladavanju krize uzrokovane koronavirusom bile učinkovite. Dok je pojava koronavirusa najviše je utjecala na transformaciju poslovnih procesa (digitalizaciju), kratkoročne strateške ciljeve te financije i likvidnost, očekuje se da će imati negativan utjecaj na poslovanje i u sljedeće dvije godine', istaknula je Ruža Tomić Fontana, predsjednica Vijeća upravitelja AmCham-a.

Istraživanje je obuhvatilo sljedeća područja: poslovanje u 2020., poslovno okruženje, utjecaj institucija na poslovno okruženje, usporedba s regijom, poslovna očekivanja i utjecaj koronovirusa na poslovanje.

Najvećim nedostacima poslovanja u Hrvatskoj u usporedbi s državama Srednje i istočne Europe navode se malo tržište, sporost administracije te izostanak dugoročne Vladine strategije. 41 posto ispitanika uvjete poslovanja u Hrvatskoj smatra lošijim nego u drugim državama srednje i istočne Europe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!