PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA

Ambiciozni program koalicije 'ZA'

20.04.2009 u 16:41

Bionic
Reading

Kandidat za primorsko-goranskog župana koalicije osam političkih stranaka pod nazivom 'ZA' Zlatko Komadina (SDP) i dvoje kandidata za njegove zamjenike Vidoje Vujić (SDP) i Nada Turina-Đurić (HNS) predstavili su danas u Rijeci izborni program te koalicije.

Osim SDP-a i HNS-a, tu koaliciju čine županijske organizacije HSU-a, IDS-a, HSLS-a i ARS-a (Autonomna regionalna stranka) te SDA (Socijaldemokratska akcija) i ZS-a (Zelena stranka).

Zlatko Komadina
tom je prigodom istaknuo da je jezgra programa 'zauzimanje liderske pozicije Primorsko-goranske županije u Hrvatskoj' uz socijalnu osjetljivost prema svim društvenim skupinama.

'Nosiva gospodarska grana treba biti turizam, a važne su i brodogradnja, i to oslanjanje na gradnju tehnološki složenijih brodova, jačanje maloga i srednjeg poduzetništva povećanjem poslovnih zona', rekao je.

Program koalicije 'ZA' podijeljen je na sedam strateških prioriteta: upravljanje prostorom, znanost i obrazovanje, kojemu je namjera izgradnja nove mreže škola te decentralizacija osnovnih škola, infrastrukturu i zaštitu okoliša, što obuhvaća izgradnju središnje zone za gospodarenje otpadom, zdravstvo, socijalu i sigurnost radi decentralizacije županijskoga Doma zdravlja, ubrzanje izgradnje nove bolnice u Rijeci, te energetiku, gdje se planira nastavak plinofikacije svih područja Županije i korištenje budućeg LNG terminala radi održivog razvoja.

Strateški prioriteti su i turizam i gospodarstvo te upravljanje procesima i resursima, u koje spada nastavak osnivanja regionalne banke i priprema županijske uprave i ustanova za korištenje strukturnih fondova EU-a, rečeno je na konferenciji za novinare.