STOCK I PIVO 8 KUNA, VOTKA 6

Alkohol za maloljetnike po akcijskim cijenama

Bionic
Reading

Odbor za proslavu maturalne večeri Srednje strukovne škole u Makarskoj organizirao je predmaturalnu večer u makarskom ugostiteljskom objektu Marineta, gdje se stock nudio za osam kuna, votka za šest, a pivo od 0,25 litre za osam kuna

MAKARSKA - Budući maturanti o svojoj predmaturalnoj večeri obavijestili su javnost putem plakata koje su sami napravili, a na kojima su osim cijene 'upada' od 10 kuna, bile istaknute i 'akcijske' cijene alkoholnih pića čije je točenje, podsjeća Makarska kronika, zabranjeno za maloljetnike. Bez obzira na zakonske zabrane koje su na snazi te na činjenicu da su plakate izlijepljene po cijelom gradu mogli vidjeti dežurni djelatnici Policijske postaje Makarska, oko 150 maturanta svoju predmaturalnu večer proslavilo je bez ikakva prekida.

Vlasnik Marinete Goran Šumelj kazao je da nema nikakva spora jer se alkohol mogao prodavati samo punoljetnim osobama koje su također uz cijenu ulaznice od deset kuna mogli sudjelovati na proslavi, dok je za legitimiranje maloljetnika navodno bio zadužen jedan od zaposlenih konobara. Tko je te večeri imao takav zadatak, Šumelj nije znao reći, ali jasno je da su konobari koji su radili imali pune ruke posla te je teško za očekivati da su pritom i legitimirali maloljetnike.

Makarska kronika podsjeća da se radi o već uhodanoj shemi koju makarski ugostitelji, prije svega vlasnici Marinete i Mirakula, već dulje vrijeme provode u dogovoru s makarskim maturantima. Prema sklopljenom 'dealu', maturanti naplaćuju ulaznice od deset kuna, a vlasnicima kafića se isplati prodavati alkohol po akcijskim cijenama jer im objekti zimi ionako zjape prazni.

Unatoč tome što je Policijska postaja Makarska od rujna nakon dolaska novoga načelnika Hrvoja Bobana pojačala kontrole točenja alkohola maloljetnicima u ugostiteljskim objektima, zbog čega su mnogi od njih vikendom privođeni u policijske postaje, prošlog petka nitko nije reagirao.

Boban je rekao da ne može komentirati događaj, no oštro je demantirao neslužbene informacije prema kojima makarska policija ima dvostruke kriterije kad su u pitanju ugostiteljski objekti dodavši da su makarski policajci protekloga tjedna bili angažirani oko osiguranja utakmica Svjetskog rukometnog prvenstva, tako da kontrola uopće nije bilo.

Po starom dobrom običaju, od predmaturalne zabave koja je izreklamirana preko plakata po cijelom gradu svi peru ruke, a bez obzira na to što postoje pravila, zakoni i gradske odluke, rješavanje problema točenja alkohola maloljetnicima nije se pomaklo s mrtve točke.