SKANDAL U SINJU

Alkarsko društvo ucjenjivalo fotoreportere?!

04.08.2016 u 18:14

Bionic
Reading

Fotoreporteri raznih hrvatskih agencija i medija koji ove godine prate 301. Sinjsku alku ostali su nemalo iznenađeni kada su od predsjednika Viteškog alkarskog društva Stipe Jukića dobili obavijest po kojoj prigodom preuzimanja akreditacija za taj javni događaj moraju potpisati ugovor o suradnji i u kojem se obvezuju da će VAD-u dostaviti svoje fotografije po određenim propozicijama, a oni koji to odbiju neće dobiti dozvolu za ulazak na trkalište

Kako su Hini ispričali fotoreporteri, njihove su akreditacije uvjetovane time da za VAD na trkalištu trebaju snimiti 300 fotografija koje će im biti plaćene 10 kuna po komadu, a morali bi snimiti samo one alkare, alkarske momke i uzvanike na koje im se ukaže.

Tko se konkretno dosjetio hrvatskim medijima, navodno zbog ograničenog prostora na novinarskoj tribini i velikog broja akreditiranih, prodavati akreditacije za javni događaj, koji među ostalim financira predsjednica države, Hina je upitala predsjednika VAD-a Stipu Jukića, koji je ispočetka tvrdio kako takva odluka nije donesena, da bi sat kasnije javio kako VAD odustaje od potpisivanja ugovora s fotoreporterima.

"Mi s fotoreporterima koji dolaze snimati Alku već deset godina potpisujemo ugovore o određenom broju fotografija koje nam trebaju dostaviti. Godinama nam je bio problem što nam fotoreporteri koji su uredno snimali Alku nisu željeli davati svoje fotografije jer kasnije za neke naše potrebe i arhive nismo imali materijale. Nije istina da bilo što uvjetujemo, ali samo tražimo da ispoštuju ugovor koji s nama potpišu. Na trkalište ne može doći sto fotoreportera, to je i zbog njihove sigurnosti. Ako se nešto dogodi, odgovara VAD", objasnio je Jukić, no nije znao odgovoriti koliko će fotoreportera Alku moći pratiti na samom trkalištu.

Potvrdio je da u ugovorima koje je VAD namjeravao ponuditi fotoreporterima postoji klauzula o 300 fotografija za koje bi im VAD isplatio tri tisuće kuna te da postoje dvije vrste ugovora, A i B, s tim da se potpisom na prvi ugovor fotoreporter ne obvezuje ustupati im fotografije, dok u B ugovoru pristaje na njihove uvjete.

Razlika između ta dva ugovora je i u tome da fotoreporter koji je svoj potpis dao na A ugovor neće moći dobiti ekskluzivno mjesto za snimanje, predviđeno za one koji potpišu ugovor B. Odluku o ugovorima s fotoreporterima donijelo je 11 članova upravnog odbora VAD-a, a Jukić ističe kkako bi mu "bilo jako žao da dođe do bilo kakvog nesporazuma".


Iako će VAD odustati od namjere sklapanja takvih ugovora "jer pred Alku ne žele stvarati nikakvu buru", Jukić je i dalje uvjeren kako ih fotoreporteri ucjenjuju i smatra kako nije normalno da VAD nema nikakve popuste na fotografije s obzirom na to da je organizator Alke.

"To sve nije u redu, ali eto. Dovedeni smo u jednu situaciju tako da sada nećemo inzistirati na ugovorima, iako i dalje tvrdim da to nije u redu. Nije u redu da od fotografa ne možemo dobiti deset kvalitetnih fotografija koje bi mogli arhivirati u muzeju. Pa nije nam to za komercijalnu upotrebu, nego za našu privatnu i muzejsku arhivu", rekao je Jukić.

Otkrio je da za sada, iako svečanost počinje već sutra natjecanjem za Baru, nitko od foto agencija i medija nije s njima potpisao ugovor.