Azerbajdžanski predsjednik

Alijev zajamčio prava Armenaca u Gorskom Karabahu

25.09.2023 u 18:05

Bionic
Reading

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev u ponedjeljak je na sastanku s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom rekao da će prava Armenaca u Gorskom Karabahu biti "zajamčena", dok turski predsjednik pobjedu Azerbajdžana vidi kao mogućnost za normalizaciju stanja u regiji

"Stanovnici Gorskog Karabaha, bez obzira na etničku pripadnost, državljani su Azerbajdžana. Njihova prava jamči azerbajdžanska država," kazao je Alijev na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s turskim predsjednikom Erdoganom u Nahičevanu, predjelu smještenom između Armenije i Irana, koji je priključen Azerbajdžanu početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Turski predsjednik je rekao kako smatra da je pobjeda Azerbajdžana u Karabahu prilika za regionalnu stabilnost i da je otvorila mogućnost za normalizaciju stanja u regiji.

Erdogan je rekao i kako se nada da će Armenija poduzeti odgovarajuće poteze da bi iskoristila ovu priliku za postizanje stabilnosti i mira u regiji.

Dodao je da uspjeh Azerbajdžana u operaciji u Karabahu predstavlja ponos za Tursku te je čestitao azerbajdžanskoj vojsci jer je pokazala "osjetljivost" prema civilima u regiji.

Istodobno je njemačka vlada vrlo zabrinuta zbog situacije u kojoj su se našli etnički Armenci u odcijepljenoj regiji Gorskog Karabaha, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare glasnogovornik je rekao kako je na Azerbajdžanu, koji je prošli tjedan porazio separatističke snage u munjevitoj vojnoj operaciji, odgovornost da zaštiti etničke Armence u Karabahu, jednako kao i njihova ljudska prava.

Najmanje je 6.650 ljudi prešlo u ponedjeljak do sredine dana iz Gorskog Karabaha u Armeniju, navela je agencija Sputnik Armenia pozivajući se na izbore iz armenske vlade.

Armenci u Karabahu, teritoriju koji je međunarodno priznat kao dio Azerbajdžana, bili su prisiljeni na prekid vatre prošli tjedan nakon 24-satne vojne operacije mnogo brojnije azerbajdžanske vojske.

Vodstvo 120.000 Armenaca koji Karabah nazivaju domom reklo je Reutersu u nedjelju da ne žele živjeti u sastavu Azerbajdžana i da će otići u Armeniju jer se boje progona i etničkog čišćenja.

Vodstvo je u ponedjeljak priopćilo da su nastale prometne gužve iz smjera Karabaha prema Armeniji i da će onima koji žele otići biti osigurano besplatno gorivo.