gorski karabah

Rusija se okomila na armenskog premijera: Uništava stare veze i postaje taoc Zapada

25.09.2023 u 17:03

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak poručila armenskom premijeru Nikolu Pašinjanu da je on sam kriv za pobjedu Azerbajdžana u Gorskom Karabahu jer je insistirao na približavanju Zapadu umjesto da je s Moskvom i Bakuom radio na miru

Pašinjan je u obraćanju u nedjelju rekao da je Rusija iznevjerila Armeniju time što joj nije pružila više pomoći kako bi se izbjegao poraz u toj većinski armenskoj regiji koja je međunarodno priznati dio Azerbajdžana. Armenski premijer najavio je da će morati izmijeniti sigurnosne saveze svoje zemlje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova žestoko mu je odgovorilo.

„Uvjereni smo da vodstvo u Erevanu čini ogromnu grešku namjerno pokušavajući uništiti višestruke i stoljeća stare veze s Rusijom, istovremeno čineći državu taocem geopolitičkih igara Zapada“, priopćilo je.

Azerbajdžan je prošli tjedan kratkom, učinkovitom ofenzivom primorao Armence Karabaha da pristanu na prekid vatre po uvjetima Bakua. Od tada su regiju napustile tisuće etničkih Armenaca. Baku je obećao zaštiti prava njih gotovo 120 tisuća koliko je živjelo u Gorskom Karabahu, no oni strahuju od etničkog čišćenja.

Rusija na tom području ima oko dvije tisuće mirotvoraca te tvrdi da Pašinjan sad pokušava izbjeći odgovornosti za poraz usmjeravajući „krivnju za neuspjehe u domaćoj i međunarodnoj politici na Moskvu“.

Pašinjanova izjava o promjeni savezništava pokazuje da on priprema napuštanje saveza s Moskvom i potpuno okretanje Zapadu, priopćilo je rusko ministarstvo. Moskva smatra kako su vlasti u Erevanu pokrenule „antirusku histeriju“ u armenskim medijima te odbacuje da stoji iza prosvjeda protiv Pašinjanove vlade.

„Čelnik armenske vlade mora dobro znati da Moskva ne sudjeluje u takvim stvarima, za razliku od Zapada koji je prilično vješt u organizaciji 'obojenih revolucija' “, stoji u priopćenju.

  • +6
Granatiranje Nagorno Karabaha Izvor: EPA / Autor: SARGSYAN/OC MEDIA HANDOUT