munjevita akcija

Visoko izaslanstvo SAD-a stiže u Karabah dok se odvija egzodus Armenaca

25.09.2023 u 12:34

Bionic
Reading

Visoki američki dužnosnici stižu u ponedjeljak u regiju gdje se odvija egzodus armenskog stanovništva iz Gorskog Karabaha nakon pobjede Azerbajdžana i poraza Armenaca za koji Moskva odbacuje odgovornst

Vlada u Erevanu objavila je da je najmanje 4850 ljudi ušlo u ponedjeljak do podneva u Armeniju iz Karabaha, međunarodno priznatog kao dijela Azerbajdžana s većinskim armenskim stanovništvom koje je moralo prihvatiti uvjete prekida vatre Azerbajdžana nakon njegove munjevite 24-satne vojne akcije.

U Armeniju stižu predsjednica Američke agencije za međunarodni razvoj Samantha Power i pomoćnik državnog tajnika za euroazijska pitanja Juri Kim kao prvi visoki američki dužnosnici od postizanja prekida vatre 20. rujna.

Power će se sastati s vladinim dužnosnicima i "potvrditi američku potporu armenskoj demokraciji, suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu i razgovarati o humanitarnim potrebama zbog situacije u Gorskom Karabahu", rekao je američki dužnosnik.

"Izrazit će duboku zabrinutost za armensko stanovništvo u Gorskom Karabahu i razgovarati o mjerama za rješavanje humanitarne krize. Sjedinjene Države pozivaju da se omogući neometan pristup humanitarnim organizacijama", rekao je dužnosnik.

Tisuće armenskih stanovnika Karabaha ostale su bez hrane.

Armenske vlasti u regiji rekle su kasno u subotu navečer da je oko 150 tona humanitarne pomoći iz Rusije i još 65 tona brašna koje je poslao Međunarodni Crveni križ stiglo u regiju.

Karabahom je upravljala administracija armenskih separatističkih vlasti od ranih 90-ih nakon što se raspao Sovjetski Savez.

Kremlj odbacuje kritike Erevana

Godine 2020. nakon desetljeća sukoba, Azerbajdžan je uz potporu Turske pobijedio u drugom ratu za Nagorno Karabah, dugom 44 dana, kojim je uspio uspostaviti svoju vlast.

Taj drugi rat završio je prekidom vatre uz posredovanje Rusije no Armenija optužuje Moskvu da nije obavljala svoju zadaću jamca mira.

Rusija je u ponedjeljak odbacila pokušaje Erevana da je okrivi za stanje u Karabahu.

Rusija smatra Armeniju svojom saveznicom i u kontaktu je s vladom u Erevanu no odbacuje njezine pokušaje da okrivi Moskvu za stanje u Karabahu, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ustvrdio je da će se Rusija skrbiti da budu poštivana prava etničkih Armenaca u Karabahu.