presica nacionalnog stožera

Alemka Markotić detaljnije pojasnila zbrku oko 46-godišnjeg pacijenta preminulog u Zaboku

08.04.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Nacionalni stožer civilne zaštite na konferenciji za medije u srijedu je objavio da je u Hrvatskoj 61 osoba zaražena koronavirusom. Ukupno su sada zaražene 1343 osobe, a taj broj uključuje testirane u Splitu nakon jučerašnjeg dana. Jedna zaražena osoba je preminula, i to u Splitu

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević navela je kako se u bolnicama trenutno nalazi 359 ljudi, a ozdravilo ih je 179, dakle 12 više nego jučer. Kod kuće se liječi 789 osoba, a još je jedna osoba na respiratoru što ih čini ukupno 36. U samoizolaciji se nalazi 14.259 osoba.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, objavio je da su od lokalnih stožera dobili obavijest da su spremni i da su obavljene pripremne radnje pa je potpisana odluka o radu tržnica po pravilima HZJZ-a.

Također je kazao da su banke pozvale umirovljenike da podižu novac na bankomatima i ne posjećuju poslovnice. Banke su ukinule naknade za podizanje gotovine i podignuti su limiti.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, je odgovarajući na upit o stanju u kninskoj bolnici, kao i u Specijalnoj bolnici u Stubičkim toplicama, kazao da nema promjene broja oboljelih u Kninu. 'U samoizolaciji je 25 ljudi i radi se dezinfekcija, uvjeti su dobri i nema potrebe za drugim mjerama', istaknuo je.

Što se tiče Stubičkih toplica, otprije imaju dvije medicinske sestre i sada četiri pacijenta koji se sele u bolnicu u Zaboku. 'To je nova situacija i u postupku je rješavanja', navela je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić osvrnula se i na smrt sredovječnog muškarca u utorak. Podsjetimo, Stožer je izvijestio da se radilo o zdravom muškarcu srednjih godina, ali se kasnije ispostavilo da je ipak imao kroničnih bolesti.

'U dokumentaciji koja je pristigla nismo imali informacije o kroničnim bolestima jer je bolesnik stigao iz Zaboka u teškom stanju. Iz bolnice su bile navedene dijagnoze o akutnom stanju bolesnika, a nisu bili navedeni podaci o ostalim kroničnim bolestima. Dobila sam informaciju da postoje neke druge dijagnoze pa sam zamolila ravnateljicu bolnice da dobijemo uvid u karton i stanje bolesnika koji je preminuo', kazala je Markotić.

Kod njega su, navela je, postojale i druge dijagnoze od kojih je jedna bila rizični element u slučaju zaraze koronavirusom. 'Ostale dijagnoze mogle su utjecati na to da se razvije teži oblik kliničke slike. Njegovo liječenje bilo je po svim pravilima', poručila je, dodavši da ne može govoriti o njegovim dijagnozama jer je za to potrebna dozvola obitelji.

Istaknula je da se mora uzeti u obzir to da se radi o jako teškoj situaciji kada imamo umrlih ljudi. 'To nije jedan broj, jedna osoba na respiratoru. Ne smijem kao liječnik iznositi detalje koji bi mogli dovesti do toga da se identificira ta osoba u manjoj sredini', poručila je.

Radi li se o propustu to što zarazna bolnica nije dobila svu dokumentaciju o bolesniku, Markotić je kazala da to nije utjecalo na samo liječenje. Istaknula je da je u ovoj situaciji zdravstveni sustav pod velikim pritiskom i da su ih kolege iz Zaboka dobro brifirali o akutnim stanjima bolesnika koji je na kraju nažalost preminuo.

Davor Božinović kazao je pak da nema govora o tome da policija različito postupa prema svećenicima u odnosu na ostale građane.

Grba-Buijević se se osvrnula na rad djelatnika u hitnoj medicinskoj službi koji su na prvoj liniji obrane od koronavirusa, pojašnjavajući primjer pacijentice koja je preminula u splitskoj bolnici.

"Pacijentica u Splitu je primljena preko hitne medicinske službe kao prijava koja govori da teško diše, a inače je poznata kao kardiorespiratorna osoba starije životne dobi. Sukladno slici pluća posumnjalo se da je u pitanju Covid infekt. Tako je završila na respiratoru i potom letalno. Djelatnici Hitne idu obučeni sada, ne kao što je nekad bilo da idu obučeni samo onima koji su COVID pozitivni. Kad se pokazalo da je pacijentica pozitivna, morali su otići u samoizolaciju. To vam je primjer teškog rada u zdravstvenom sustavu", pojasnila je Grba-Bujević.

Glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić uputio je poruku vjernicima uoči Uskrsa. Pozvao je sve da poštuju odredbu HBK o otkazivanju svih misa i dodjele sakramenata.