kredit u švicarcima

Aleksić: Nužno je da Vrhovni sud što prije donese odluku o revizijama banaka

26.04.2019 u 13:43

Bionic
Reading

Saborski zastupnik stranke Snaga Goran Aleksić upozorio je u petak da Vrhovni sud treba što prije donijeti odluku o revizijama banaka u slučaju švicarskih franaka (CHF) kako bi dužnici imali pravnu sigurnost obzirom da 12. lipnja nastupa zastara potraživanja za preplaćene kamate za sve banke osim za Sberbank

Aleksić je istaknuo kako je važno da Vrhovni sud hitno donese konačnu odluku o ništetnosti valutne klauzule CHF za osam osuđenih banaka jer uskoro nastupa zastara, a potrošači još uvijek nemaju pravnu sigurnost u vezi njihova postupanja pred sudovima.

"Treba hitno donijeti odluku o revizijama banaka, kako bi se omogućilo da potrošači znaju točno kakve tužbe mogu podići na sudovima, ne razmišljajući o tome trebaju li podići jednu ili dvije tužbe, posebno za kamate, a posebno za valutu. Posebice je to bitno za dužnike iz konvertiranih kredita, koji ne mogu pravilno usporediti efekt konverzije s efektom utvrđenja ništetnih ugovornih odredaba bez saznanja o ništetnosti valutne klauzule CHF", kazao je Aleksić.

Drugo je pitanje načina utvrđenja preplaćenih iznosa za konvertirane CHF kredite, gdje postoji matematička egzaktnost kako te preplaćene iznose utvrđivati, no, prije nego što Vrhovni sud ne odluči o nekoj reviziji po tome pitanju ipak ne postoji sigurnost kako utvrđivati te preplaćene iznose, dodao je.

"Evidentno je da potrošači nisu dobili preplaćene kamate, preplaćeni tečaj, nisu dobili niti zatezne kamate na te iznose, ni razliku između konvertirane glavnice i preostale glavnice po početnome tečaju. Sve to imaju pravo dobiti na temelju svojih tužbi, no ipak o tome mora postojati utvrđena sudska praksa, koje zasad nema“, kaže Aleksić.

Istaknuo je kako je važno i utemeljeno pitanje jesu li CHF ugovori ništetni ili nisu, imaju li pravo potrošači samo na preplaćene iznose na temelju ništetnih ugovornih odredaba ili ipak imaju pravo na sve uplaćene iznose.

Katarina Turković Gulin iz udruge Franak navela je presudu Suda EU kojom je nedvojbeno utvrđeno da su ugovori s ništetnom valutnom klauzulom CHF ništetni u kompletu i u skladu s time, istaknula je, nema razloga da nacionalni sudovi u Hrvatskoj silom održe takve ugovore na snazi.

Aleksić je zaključio da očekuju odgovore na sporna pravna pitanja te da oni budu u skladu s presudom Suda EU-a kojom je već jasno utvrđeno da valutna klauzula jest ništetna, jer se ni u jednoj zemlji EU-a ta valutna klauzula nije ugovarala na pravilan način.