graf smrtnosti

Alarmantna krivulja: 25. ožujka pala je prva žrtva korone, pogledajte kako je rastao broj do danas

09.11.2020 u 14:21

Bionic
Reading

Prvi potvrđeni slučaj zaraze bolešću Covid-19 u Hrvatskoj registriran je 25. veljače. Točno mjesec dana kasnije potvrđena je prva smrt. U nešto više od sedam mjeseci epidemije službeno su od koronavirusne bolesti preminule 832 osobe

Prva osoba koja je preminula od Covida imala je ime i prezime. Kako je broj umrlih rastao, preminuli su postali tek statističke brojke.

Prva žrtva korone u Hrvatskoj bio je priznati istarski ugostitelj Nino Kernjus. Iako je preminuo tjedan ranije, tek nakon obdukcije 25. ožujka potvrđeno je da je 70-godišnjeg ugostitelja pokosila korona.

Od tada pa do početka ljeta broj umrlih narastao je do preko stotinu. Brojka se povećavala ritmom od po nekoliko preminulih u danu.

  • +8
Testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Najveća stagnacija bila je u lipnju, kada smo se na brojci od 107 preminulih držali čak 18 dana.

Prvi dan jeseni dočekali smo s 257 preminulih. Jesenski val korone donio je ubrzan rast zaraženih, a samim time i rast broja preminulih.

Tako smo u prvih šest mjeseci epidemije imali oko 260 preminulih, no od kraja rujna do kraja listopada ta se brojka ubrzano penjala: 23. listopada bilo je 413 preminulih, a od tada smo u pola mjeseca došli na čak 832.

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić prošlog tjedna upozorio je da će, ako se nastavi ovakav tempo, do kraja studenog biti ukupno 1500 umrlih.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je njegova procjena pretjerana. Na to mu je Đikić odgovorio izračunima i grafovima.

'Izračunao sam da će broj umrlih rasti tijekom studenog ako se ne donesu potrebne mjere i smanji broj zaraženih. Prema predviđanjima, prosječan broj umrlih po danu u studenom je 32 (x31 dan + 546 umrlih do studenog), što iznosi 1538 umrlih u Hrvatskoj do kraja studenog', istaknuo je Đikić. Jedino je u izračun stavio to da studeni ima 31 dan, a ima ih 30.