podizanje svjesnosti

Aladrović nakon GSV-a: Nitko ne može biti zadovoljan brojem novorođene djece i umrlih te migracijskim saldom

04.04.2022 u 16:49

Bionic
Reading

Predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca u ponedjeljak su se na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) složili da je potreban društveni konsenzus za donošenje kvalitetne demografske politike

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je nakon sjednice novinarima da nitko ne može biti zadovoljan brojem novorođene djece i umrlih te migracijskim saldom. Stoga podižu svjesnost o važnosti te teme, a Vlada će nastaviti provoditi politike koje će pozitivno utjecati na demografiju.

Jedan je od zaključaka GSV-a da se o tom problemu treba povesti rasprava na razini svih političkih opcija, parlamentarnih stranaka i udruga civilnog društva.

Upitan jesu li socijalni partneri razgovarali o poskupljenjima jer unatoč Vladinim mjerama cijene idu gore, Aladrović je odgovorio kako je to "kontinuirana tema" podsjetivši da je Vlada predstavila plan težak oko pet milijardi kuna za smanjenje troškova života.

"Egzogeni šokovi dovode do inflacije i povećanja cijena, što je izraženije u segmentu prijevoza, roba široke potrošnje i egzistencijalnih dobara". Poručio je da su u Vladi svjesni tog izazova i očekuju pad cijena energenata uz stagnaciju povećanja drugih cijena.

Na pitanje je li državna tajnica Željka Josić njegova nasljednica u ministarstvu, Aladrović je kratko poručio da je rekonstrukcija Vlade pitanje za premijera Andreja Plenkovića, a njegov je mandat na raspolaganju od prvog dana.

Roditeljske potpore porast će na 7500 kuna

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić rekla je da su predstavnicima sindikata i poslodavaca predstavili ulaganja u predškolski odgoj i obrazovanje.

Novim zakonom planiraju povećati roditeljske potpore na 7500 kuna te uvesti očinski dopust do deset dana, za koji će se primati naknada u visini plaće. Također će u aktivne politike zapošljavanja mladih uložiti oko milijardu kuna.

Upozorivši kako Vladini paketi mjera nisu sami dovoljni ako mladi ne žele ostati u zemlji, sindikalni predstavnik Krešimir Sever istaknuo je kao najbitnija pitanja zapošljavanja, stalnosti radnih mjesta, sigurnosti posla i dostojne plaće od koje se može živjeti.

Hrvatska je rekorder u EU-u po sporosti zapošljavanja mladih visokoobrazovanih ljudi, kaže Sever koji ne shvaća da se s lakoćom prati taj problem, koji osiromašuje zemlju u ključnom dijelu - ljudskim resursima.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić ocijenio je da bi se udruge potrošača trebale više angažirati na otkrivanju trgovaca koji nisu spustili cijene iako je Vlada spustila PDV. "Trebalo bi prokazati one koji rade u korist štete svih drugih", poručio je.