SRCE BLISKOG ISTOKA

Al Kaida nikad nije bila jača!

10.01.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Od okolice Alepa u zapadnoj Siriji pa sve do malih područja Faludže u središnjem dijelu Iraka, Al Kaida sada kontrolira teritorij koji se proteže na više od 400 milja u samom srcu Bliskog istoka, ako je suditi prema engleskim i arapskim izvješćima, ali i prema procjenama džihadističkih web stranica, piše CNN

Doista, Al Kaida kontrolira više teritorija u arapskom svijetu nego ikad prije u svojoj povijesti.

Fokus vođa Al Kaide je uvijek bio promjena režima u arapskom svijetu, kako bi se uveo talibanski način života. Lider Al Kaide Ayman Al-Zawahiri u svojoj autobiografiji iz 2001. 'Vitezovi pod Prorokovim barjakom' napisao da je najvažniji strateški cilj Al Kaide preuzimanje kontrole nad državama ili dijelovima država, negdje u muslimanskom svijetu, objašnjavajući da 'bez postizanja tog cilja njihove akcije neće ništa značiti'.

Sada je Al-Zawahiri bliže svom cilju nego što je bio ikada prije. Prošli tjedan je ogranak Al Kaide u Iraku preuzeo kontrolu nad dijelovima grada Faludže i dijelovima grada Ramadija, a oba se nalaze u nemirnoj iračkoj pokrajini Anbar, piše CNN.

Anbar je dom uglavnom sunitskim muslimanima, koji smatraju da šijitska linija koja dominira u iračkoj vladi premijera Nurija Al-Malikija tretira sunite kao građane drugog reda.

Sektaške napetosti u Anbaru nedavno su eskalirale, što je iskoristila Islamska Država Irak i Sirija (ISIS), odnosno podružnica Al Kaide u tom području.

ISIS također djeluje u Siriji, gdje je prisutan u mnogim područjima oko Alepa i na sjeverozapadu zemlje. CNN podsjeća kako je u kolovozu ISIS pokrenuo propagandnu seriju video uradaka naglašavajući svoje aktivnosti u Siriji, uključujući intervjue i treninge s borcima, od zrelih mudžahedina pa sve do dječaka u dobi od oko sedam do 10 godina, te propovijedi u lokalnim džamijama koje sadrže Al Kaidino tumačenje islama.

Fronta Al-Nusra tvrdi da kontrolira dijelove barem desetak sirijskih gradova. Oni uključuju dijelove drevnog grada Alepa na sjeverozapadu zemlje. Al-Nusra također tvrdi da je uspostavila svoju kvazivladu u gradovima Binnish, Taum i Saraqib.

Ukratko, saveznici Al Kaide sada kontroliraju veći dio sjeverne i sjeverozapadne Sirije, kao i neke dijelove istočne Sirije, te veći dio pokrajine Anbar, što je oko trećine iračkog teritorija.

Širenje Al Kaide u Siriji doduše neće proći nesmetano. Mnogi Sirijci su nezadovoljni strogim pravilima džihadskih militanata. Tijekom proteklih nekoliko dana borba je izbila između ISIS-a i saveza različitih pobunjeničkih frakcija u Siriji, uključujući i drugog Al Kaidinog saveznika u zemlji, Al-Nusru. Kao rezultat napada drugih pobunjeničkih skupina, ISIS je bio prisiljen povući se iz nekoliko ključnih sirijskih gradova.

Sukobi između sirijskih pobunjenika nisu dobra vijest za sudbinu ustanka protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, ali to bi moglo potaknuti SAD da poveća svoje pošiljke oružja i pomogne 'umjerenim' sirijskim pobunjenicima u Slobodnoj sirijskoj vojsci. CNN piše kako povećanje američke pomoći pobunjenicima vjerojatno neće značajno utjecati na sukobe u Siriji, što znači da će Asad ostati na vlasti i da će se rat nastaviti ovako kako traje već tri godine.

Državni tajnik John Kerry izjavio je u nedjelju da će 'SAD učiniti sve što je moguće' kako bi pomogao iračkoj vladi da kontrolira Anbar, ali je naglasio kako neće poslati američke vojnike natrag u ovu bliskoistočnu zemlju.

Širenje Al Kaide na Bliskom istoku ne predstavlja nužno neposrednu ugroženost SAD-u na domaćem terenu. No CNN ističe kako su europske zemlje s pravom zabrinute. Brojni građani europskih zemalja uvučeni su u rat u Siriji: više od stotinu njih iz Velike Britanije i više desetaka iz zemalja poput Norveške, Danske i Nizozemske. Te zemlje strahuju da bi pri povratku u domovinu veterani iz sirijskog rata mogli pokrenuti terorističke napade u Europi.

Al Kaida, Faludža