IZMEĐU REDAKA

Aktivistu s Plesa ipak su se skinuli s grbače

13.06.2014 u 07:24

Bionic
Reading

Da nije podljeva u uhu, aktivist Zoran Scout Ivančić mogao bi reći da je s dočeka Darija Kordića na Plesu izašao neokrznut. 'Javili su mi se iz policije, uvidom u sve raspoložive podatke i snimke ustanovili su da nema osnova za podnošenje optužnog prijedloga protiv mene. Njihove službene radnje se nastavljaju u smislu ustanovljavanja drugih okolnosti i drugih vinovnika', objavio je Ivančić na svom profilu na Facebooku

Podsjetimo, Ivančiću je u petak uručena prekršajna prijava za remećenje javnog reda i mira, nakon što je povikom 'sotono, ubojico' u petak poremetio veličanje ratnog zločinca Darija Kordića, upriličeno na zagrebačkom aerodromu povodom njegova povratka u Hrvatsku. Poremećeni slavljenici osvetili su se Ivančiću s nekoliko udaraca.

'Slučaj još nije gotov i još uvijek se utvrđuju činjenice vezane uz ovaj događaj', bilo je sve što su iz Odnosa s javnošću PU zagrebačke smjeli reći tportalu. Ivančić je objavio i da se konzultira s odvjetnikom oko eventualnog podnošenja prijave protiv nepoznatog počinitelja ili više njih, a ranije je naveo da vjeruje kako je aerodrom pokriven nadzornim kamerama. 

Svjetinu koja je okupirala aerodromsku zgradu i izvikivala 'Za dom, spremni', podsjetimo, nitko nije pokušao rastjerati, a kamoli privesti. A nije da se nije moglo: postaja aerodromske policije veličine je 50 x 14 m, sastoji se od prizemlja i prvog kata, te zacijelo ima više mjesta od dvorane Graditeljsko-tehničke škole kapaciteta 200-300 ljudi u koju je nedavno stisnuto 800-tinjak ravnatelja hrvatskih osnovnih škola.

U osvit Svjetskog nogometnog prvenstva, Hrvatski helsinški odbor podsjetio je da je uzvik 'Za dom, spremni' lansirao ustaški poglavnik Ante Pavelić u svojim pismima iz 30-ih godina te da je on isključivo je vezan za ustaški režim i Pavelićevu diktaturu. 'U ustaškom simboličkom sustavu ovaj je pozdrav ekvivalentan nacističkom 'Sieg Heil', pa je dakle i povijesno kompromitiran', ustvrdio je HHO.

Protiv Ivančića se pak razmatrao optužni prijedlog po članu 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, prema kojemu će se 'onaj 'tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir', kazniti 'novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana'. U taj zakon posljednji put je intervenirano 1994. godine, pa se kazne u kunama određuju uz pomoć određenih koeficijenata. Aktualni Prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zapeo je u Saboru.

Iako prekršaje vezane uz ustašku simboliku hrvatski sudovi trenutno kažnjavaju u okviru 'kolokvijalne' odredbe zakona o kažnjavanju djela na temelju govora mržnje, prema važećem zakonu na snazi je i ovo: onaj tko izvođenjem pjesama ili nošenjem simbola remeti javni red i mir, kaznit će se sa 50 do 300 DEM ili 30 dana zatvora, a onaj tko vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kaznit će se sa 50 do 200 DEM ili 30 dana zatvora.