RUSIJA SE (NE) ŠALI?

Aktiviste Greenpeacea uhitili kao pirate!

25.09.2013 u 11:05

Bionic
Reading

Čak 30 ekoloških aktivista međunarodne organizacije Greenpeace potrpano je u zatvore po ruskome gradu Murmansku nakon što su prije tjedan dana pokušali zauzeti naftnu platformu Gazproma u Pečorskom moru. Ruske vlasti njihove namjere tretiraju kao gusarstvo

Snimka koju su na internet stavili aktivisti

Borci za očuvanje okoliša – što ruski, što inozemni – uputili su se u Pečorsko more južno od Nove Zemlje na brodu 'Arctic Sunrise'. To plovilo poznato je od ranije po sličnim akcijama širom svijeta.

Greenpeaceovci tvrde da je njihov protest bio nenasilan, s ciljem da upozori na ekološku opasnost od rudne eksploatacije Arktika pa kao takav nema veze s gusarstvom.

No jučer je ruski Istražni komitet podigao kaznenu prijavu po članku 227. Kaznenog zakona (gusarstvo koje je izvršila organizirana grupa). Djelovanje aktivista Greenpeacea Komitet je okarakterizirao kao posezanje u suverenitet Rusije.

Snimke koje se u ovom trenutku mogu pronaći na internetu sugeriraju da je akcija Greenpeacea bila prilično dramatična. Čini se da je završila nakon što su na 'okupatore' platforme Prirazlomnaja upereni pištolji.

Snimka Greenpeacove akcije