VIRTUALNA HAJKA NA VLADU

Ako treba, otvorit ćemo drugi profil i nastaviti istim tempom

31.10.2012 u 16:20

Bionic
Reading

Administratori profila na Facebooku Vlada Republike Hrvatske, nakon prozivke 20-godišnjeg studenta koji vodi stranicu PRIZNAJEM! HRVAT SAM da uz 'najveću plaću u državi upropaštavaju istu tu državu' blokirali su taj profil. Nakon nekoliko dana razmišljanja kako reagirati na kratak i pomalo britak post naizgled 'samo još jedne domoljubne stranice u nizu', post koji je za 24 sata prikupio preko 30 tisuća 'lajkova' (znakova odobravanja i podrške na toj društvenoj mreži) na stranici Vlade i cijelu hrpu komentara, administratori profila odlučili su je – blokirati

Vlada je svoj potez ovako protumačila: 'Na stranici Vlade Republike Hrvatske na Facebooku mogu se naći komentari i postovi građana različitih stavova. Cenzure nad građanima nema. Svačije stavove tretiramo jednako, neovisno o tome slažu li se s politikom Vlade ili ne. Brzim pregledom kroz komentare i objave, to je sasvim jasno. Podržavamo slobodu mišljenja i želimo čuti ne samo pohvale nego i kritike na naš račun. Međutim, korištenje psovki i vrijeđanje nećemo tolerirati.'

Također naveli su kako neće tolerirati ni diskriminaciju ni na kojoj osnovi ubrojivši među ostalim i diskriminaciju na osnovi imovinskog stanja (valjda su mislili na prozivku kako primaju plaću od 20 tisuća kuna, a 'upropaštavaju Hrvatsku'). Nisu, međutim, naveli zašto su tek sada, nakon objave cijele priče u medijima, pogotovo elektronskim, što je privuklo još više komentara, ako tako brzo pregledavaju komentare i ocjenjuju što je prijetnja, prostačenje ili spam i promptno reagiraju, blokirali sporni profil.

Kontaktirali smo s administratorom stranice PRIZNAJEM! HRVAT SAM i zamolili ga da nam da i svoj komentar na potez Vladinog tima na Facebooku. Pomalo bojažljivo, 20-godišnji student, iako zvuči kao da se prepao silne medijske pažnje koja se na njega sručila, i u nedoumici što dalje učiniti, pristao je otkriti ponešto o sebi i svojim prijateljima.

'Naša stranica nastala je kao želja da se izrazi svako mišljenje građana na konkretan način. Sve upite i sve tekstove koje nam članovi stranice šalju obrađujemo te prosljeđujemo kao konstruktivno pitanje Vladi. Nismo očekivali da će naši tekstovi stvoriti toliku buru od strane Vlade, no drago nam je da se kritičko mišljenje sve više cijeni u medijima te da do vlasti ipak dolazi informacija. Žao nam je jedino što smo platili cijenom zabrane pisanja komentara na stranici Vlade, no i to je mala cijena za demokraciju. Ako bude bilo potrebe, napravit ćemo novu stranicu i nastaviti pisati kritički osvrt i dalje, jer uspijevamo probiti debeli zid do prave europske demokracije', rekao je jedan od administratora.

'Mi smo samo mladi studenti iz Slavonskoga Broda, koji je i sam pogođen lošim potezima vlasti i lošom životnom perspektivnom. Nemamo namjeru napustiti svoj grad ni našu državu, jer svijet ne može ponuditi ništa više nego naša domovina, samo se za nju treba jače boriti. U emigraciji se čovjek osjeća kao stranac i gleda kako mu djeca postaju stranci, a to ne želim sebi ni svojoj budućoj djeci.

Dakle, potvrđujem da ostajemo boriti se i za one koji to nisu u mogućnosti', izjavili su mladi studenti, uz napomenu da je razlog zašto ne potpisuju članke taj što ih piše više osoba te ne bi bilo fer istaknuti jednu osobu kada djeluju i rade kao tim. Nakon telefonskog razgovora s mladićem, vrlo suzdržana tona glasa, nimalo teško nije bilo zaključiti zašto su odlučili ostati anonimni - malo su se ipak uplašili toga da im sutra sve ne krene po zlu – što dovoljno govori o tome koliko povjerenja mladež ima u vlast.

'Inicijator stranice sam ja, H., ali što se tiče tekstova ili nedavnih demantija, napisali smo to kao grupa, a sukreatori posljednjih članaka smo ja i moj brat, M.', zaključio je kratko mladi student iz Slavonije.