PRESUDA EDIJU MIŠIĆU

Ako ovo nije teško ubojstvo, onda što jest?

25.07.2013 u 16:57

  • +2

Izricanje presude Ediju Mišiću

Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić

Bionic
Reading

'Marjanski monstrum' Edi Mišić osuđen je na tek 15 godina zatvora zbog brutalnog ubojstva Meksikanke Selene Macedo u splitskoj park šumi prošlog ljeta. Jedan od najeksponiranijih zločina u povijesti Hrvatske nepravomoćno je završio s osudom tek za 'obično', a ne teško ubojstvo, pa je za njega izrečena najveća moguća kazna po starom Kaznenom zakonu. Na presudu suca Vladimira Živaljića žalit će se svi - i Mišićev odvjetnik po službenoj dužnosti Frane Gorjanc, ali i Državno odvjetništvo. Konačnu presudu donijet će Vrhovni sud

Što bi uopće predstavljalo 'teško ubojstvo' ako to nije zasjeda nevine djevojke, vezivanje ljepljivom trakom i odrubljivanje glave jednim potezom noža? Pravni stručnjaci s kojima smo razgovarali podijeljeni su: jedni tvrde da je sudac ispravno donio odluku jer tijekom suđenja nije dokazano da je Mišić silovao ili pokušao silovati svoju žrtvu niti su otkrivene njegove 'pobude' iako je u trenutku zločina bio ubrojiv.

'S ljudske strane možemo gledati na jedan način, ali s pravnog aspekta to je nešto sasvim drugo: po dostupnim informacijama nisu dokazane posebne okolnosti u kojima je žrtva posebno teško podnijela zločin niti je dokazano da je izazvana dugotrajna bol. Brutalnosti je svakako bilo, ali za teško ubojstvo moralo se dokazati i silovanje ili neke druge niske pobude. Okrivljenik se branio šutnjom, pa ne znamo ni njegov pravi motiv', kaže splitski odvjetnik Vinko Ljubičić.

Upravo to je bio ključni motiv na suđenju, koje je po hrvatskim standardima provedeno ekspresno brzo, u nešto manje od godinu dana: je li Selena patila dok je umirala ili se radilo o brzoj smrti? Ovakva rasprava šokirala je brata ubijene djevojke Emmanuela, koji je i nakon presude ostao šokiran pravnim standardima u Hrvatskoj. Očekivao je najstrožu moguću kaznu, dakle četrdeset godina zatvora, a umjesto toga ubojica će izaći na slobodu ubrzo nakon što napuni četrdesetu godinu života.

Na Mišića je primjenjivana starija verzija Kaznenog zakona, koja je vrijedila do 1. siječnja ove godine; po novoj, maksimalna kazna za 'obično' ubojstvo iznosi dvadeset godina. Ipak, čini se da će u drugostupanjskom postupku Vrhovni sud konačno morati dati definiciju teškog ubojstva - i nakon netom završenog postupka u Splitu, naime, nije točno jasno kakva obilježja ono treba imati. Neslužbeno su u splitskom sudu objašnjavali da je žrtva morala otprije poznavati svoga ubojicu, pa bi to bilo okarakterizirano kao 'podmuklo', a morala bi i 'dugotrajno patiti' kako bi se dokazalo da je okrutno.

'I nova i stara verzija Kaznenog zakona po tome su vrlo neprecizne: u jednoj se teško ubojstvo opisuje kao 'okrutno i podmuklo', a u drugoj kao 'osobito okrutno i krajnje podmuklo'. Radi se o čistoj frazeologiji, klišeju, ne znam kako nešto što je okrutno u istom trenutku nije i osobito okrutno', komentirao je jedan ugledni splitski odvjetnik koji je želio ostati anoniman.

Tužiteljstvo će svakako inzistirati na težoj kvalifikaciji i od Vrhovnog suda tražiti maksimalnih četrdeset godina iza rešetki. U sudnici splitskog suda, inače, plakali su svi: i obitelj žrtve i obitelj ubojice. Ni jedni ni drugi nisu željeli davati izjave, a počasni konzul Meksika u Hrvatskoj Marin Bosotina kazao je da se Emmanuel Macedo nalazi u teškom stanju i da će vjerojatno morati zatražiti liječničku pomoć. Pravosudni policajci Mišića su, s lancima na rukama i nogama, vratili u splitski zatvor.

Za komentar presude zamolili smo još jednog poznatog splitskog odvjetnika Jadrana Franceschija, no on je ostao suzdržan. 'Ne znam detalje i činjenice, pa ne mogu komentirati. Sud je svakako bio dužan primijeniti verziju zakona koja je povoljnija za okrivljenika, a vjerujem i da će se DORH žaliti.

Splitski sudac Vladimir Živaljić već je prilikom izricanja presude bio svjestan da će ona izazvati kontroverze, no tvrdi da je s pravnog gledišta donio jedinu moguću odluku i odbacio optužnicu za teško ubojstvo.

'Za kvalifikaciju se traži proživljavanje fizičke ili psihičke patnje, koja mora biti intenzivna ili dugotrajna. Fizička patnja nije opisana u optužnici, ali jest u završnom govoru. Sudska vještakinja rekla je, međutim, da kod presijecanja vrata nastupa brza smrt, toliko brza da žrtva nema vremena niti razviti šok. Mogle su biti psihičke patnje. Svatko normalan bi ih trpio da se našao na Seleninom mjestu. No vještakinja je navela da je Selena imala ozljedu mišića vrata, pa je moguće od toga pala u nesvijest. Znači, Selena je mogla biti u nesvijesti, sud nema dokaza da je bila pri svijesti i da je trpjela patnje', objasnio je Živaljić

'Sudsko vijeće nije se moglo odlučiti za drugo do najstrožu sankciju imajući u vidu izrazito okrutan način na koji je usmrćena Selena. Rijetko viđen zločin koji je šokirao sve u Splitu. Grozno djelo napravljeno prema našoj gošći, dobronamjernoj strankinji. Zločin je upropastio i obitelj nesretne Selene, ali i Edijevu obitelj. Ovo suđenje pratio je nevjerojatan interes i sigurno svatko ima svoju interpretaciju. Međutim, kada je u pitanju struka, našu odluku može kontrolirati viši sud kada bude odlučivalo o žalbama, Ustavni sud ili Sud za ljudska prava u Strasbourgu', dodao je sudac.