Herbert Kickl

Ako ovaj čovjek osvoji vlast Austrija postaje proruska tvrđava u srcu Europe

08.06.2023 u 07:18

Bionic
Reading

Austrijski političar Herbert Kickl proruski je i protuamerički teoretičar zavjera koji je preporučao liječenje covida lijekom protiv parazita za konje, a danas želi pretvoriti Austriju u 'tvrđavu' kako bi je zaštitio od migranata. On je i favorit za novog vođu zemlje i novu veliku glavobolju Europi, piše Politico

Kicklova krajnje desna Slobodarska stranka (FPOe) vodi u ispitivanjima javnog mnijenja za nekoliko postotnih bodova od studenog prošle godine jer su rast inflacije i veliko povećanje broja zahtjeva za azilom izazvale nezadovoljstvo sadašnjom vladom, koalicijom Austrijske narodne stranke (OeVP, desni centar) i Zelenih.

S obzirom na to da drugu glavnu oporbenu stranku, socijaldemokrate (SPOe), razdiru interna previranja, Kicklova stranka ima najviše izgleda u zadnjih nekoliko godina osvojiti vlasti.

To bi bio velik problem za Europu uniju koja se već teško nosi s Mađarskom, čiji nacionalistički premijer Viktor Orban sustavno preuzima nadzor nad svim važnim polugama vlasti i potkopava neovisne medije, preobrazivši zemlju u, po kritičarima, polu-autoritarnu državu usred EU-a.

Katastrofa

Austrija nije jedina zemlja u regiji sklona orbanizmu. Susjedna Slovačka također balansira na rubu obnove populizma. Proruska stranka Smer-SD, čiji je vođa bivši premijer Robret Fico, otjeran s dužnosti 2018. na valu prosvjeda zbog ubojstva istraživačkog novinara i njegove zaručnice, vodi u anketama uoči prijevremenih izbora u rujnu. Fico je obećao da, bude li izabran, Slovačka više neće pružati vojnu potporu susjednoj Ukrajini.

Europski dužnosnici upozoravaju da bi te pobjede proruskih snaga u Slovačkoj i Austriji dale ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu snažan alat u borbi protiv Ukrajine i olakšale mu da potkopava sankcije i nastojanja Europske unije da pomogne Ukrajini.

„To bi bila katastrofa”, rekao je otvoreno visoki dužnosnik Europske komisije iz regije.

Kickl je daleko od sigurne pobjede. Zbog svojeg bezobraznog stila jedan je od najnepopularnijih austrijskih političara.

Štoviše, potpora Slobodarskoj stranci pokazala se nestabilnom u prošlosti i ovaj novi zamah vjerojatno je potaknut više frustracijama mnogih Austrijanaca disfunkcionalnošću sadašnje vlade nego nadama u obnovu pod krajnjom desnicom.

Ipak, nedavni uspon stranke ne može se ignorirati.

  • +5
Herbert Kickl Izvor: Profimedia / Autor: Alex HALADA / AFP / Profimedia

Mađarska kao uzor

Kickl, koji je bio ministar unutarnjih poslova za vrijeme kratkotrajne koalicije Slobodarske stranke s Narodnom strankom bivšeg kancelara Sebastiana Kurza, poznato je lice u Bruxellesu.

Ne pamti ga se po dobru. Jedan od njegovih prvih poteza kao ministra unutarnjih poslova bila je promjena imena austrijskih centara za registraciju tražitelja azila u „Centre za odlazak”.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola rekla je prošli tjedan za austrijski list da ima „ozbiljne dvojbe” u pogledu toga da je Kickl podoban za bilo koju ministarsku dužnost.

„Njemu se jednostavno ne može vjerovati”, rekla je Metsola.

Idući redoviti izbori u Austriji nisu predviđeni do jeseni iduće godine, ali kontinuirane napetosti u sadašnjoj koaliciji kancelara Karla Nehammera čija Narodna stranka trenutačno zaostaje za Slobodarskom strankom za osam postotnih bodova, povećavaju izglede da bi se na birališta moglo ići i prije.

„Nisam postao stranački vođa da bih vodio u anketama, nego da pobijedim na izborima”, rekao je nedavno Kickl.

Kickl obećava da će iskoristiti austrijski veto u Europskom vijeću kako bi poništio, kako tvrdi, „besmislene” sankcije protiv Rusije.

Tijekom nedavnog posjeta Budimpešti, gdje se sastao sa svojim mentorom Orbanom, nije tajio da ima za cilj pretvoriti Austriju u novu Mađarsku, koju je pohvalio kao „utočište nacionalnog samoodređenja i otpora globalističkoj intervenciji iz Bruxellesa”.

Volkskanzler

Slobodarska stranka, koju su osnovali bivši nacisti 1950-ih i koja je u svijetu poznata po tzv. Ibiza skandalu koji je srušio Kicklova prethodnika Heinz-Christiana Strachea, ima dugogodišnje veze s Rusijom. Strache je potpisao sporazum o partnerstvu s Putinovom strankom Jedinstvenom Rusijom 2016. godine.

Premda Kickl inzistira da je taj aranžman istekao, on i drugi čelnici Slobodarske stranke ne kriju naklonost prema Rusiji. Stranka je na primjer predložila desetke proruskih rezolucija u austrijskom parlamentu od početka Putinova otvorenog rata protiv Ukrajine. Objavila je također desetke priopćenja u zadnjih godinu dana u kojima je pozvala na ukidanje sankcija Rusiji.

Austrija Izvor: Promo fotografije / Autor: Bergbahnen Wagrain_Oczlon

Migracije su i dalje glavna tema Slobodarske stranke. Budući da je broj zahtjeva za azilom u Austriji prošle godine porastao tri puta, najviše u EU-u, to je pitanje koje birači razumiju.

U skladu s Kicklovom retorikom o „tvrđavi”, mnogi prioriteti Slobodarske stranke fokusirani su na kulturni identitet.

Jedna inicijativa za spašavanje austrijskih gostionica, na primjer, obećala je subvencije, ali samo ako primatelji poslužuju „tradicionalne i regionalne specijalitete”.

Druga je tražila da djeca na školskim igralištima govore njemački.

Takve ideje austrijski mediji često ismijavaju, ali čini se da to dobro prolazi kod mnogih birača.

Stranka je u siječnju završila na drugom mjestu na regionalnim izborima u Donjoj Austriji, najvećoj pokrajini u zemlji, razbivši dugogodišnju apsolutnu većinu Narodne stranke. To je prisililo desni centar da pristane na koaliciju s krajnjom desnicom u toj pokrajini.

Sličan scenarij odigrao se nekoliko tjedana poslije u pokrajini Salzburg, gdje je Slobodarska stranka izborila mjesto u regionalnoj vladi.

Međutim, na nacionalnoj razini nije vjerojatno da će Kickl pristati biti druga violina. Stranka je pristala na to dva puta u zadnjih 25 godina kao mlađi partner Narodne stranke i obje koalicije završile su tako što se stranka raskolila zbog skandala i internih podjela.

Kickl ističe da mu je ovaj put cilj jasan: postati "Volkskanzler" – narodni kancelar.