OSUDE PLJUŠTE

Rasistički ispad šefa bečkih pučana šokirao Austriju: Šetao po tržnici i govorio da su muslimani 'preuzeli vlast'

23.03.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Karl Mahrer, predsjednik bečkog ogranka Austrijske pučke stranke (ÖVP), najjače stranke desnog centra i trenutačno vladajuće u Austriji, zaprepastio je javnost u dominantno socijaldemokratskom Beču kad je tijekom nedavnog posjeta tržnici Brunnenmarkt konstatirao da su 'Sirijci, Afganistanci i Arapi preuzeli vlast na tržnici'. Uslijedile su osude i brojne reakcije u priči kakvu bismo, imajući u vidu sve veći broj incidenata povezanih s useljenicima iz Azije, mogli uskoro čitati i kod nas

Tržnica Brunnenmarkt smještena je u bečkom Ottakringu, dijelu grada u kojemu više od trećine stanovništva nije rođeno u Austriji - prema aktualnom popisu stanovništva, dvadesetak posto je iz bivše Jugoslavije, a još petnaestak posto iz Turske i zemalja Bliskog istoka. Tradicionalna multikulturalnost ove gradske četvrti u kojoj živi preko 100 tisuća stanovnika odražava se upravo na toj tržnici, na kojoj su se uvijek mogli kupiti proizvodi s Balkana, a posljednjih godina sve više i iz arapskog svijeta.

Ovo zadnje očito je zasmetalo šefu bečkih pučana. 'Trenutno se ne može govoriti o kulturnoj raznolikosti na Brunnenmarktu koja obogaćuje društvo ako austrijska kultura više ne postoji u Austriji, u Beču. Znam jednog Sirijca koji ima pet štandova, čak ni to mu nije dosta, on želi šesti, pa onda sedmi. Ova je tržnica simbol neuspjele integracije, a područje prema Gürtelu (kružnoj prometnici oko koje je organiziran promet u gradu) postalo je zona neizvjesnosti u kojoj je trgovina drogom trenutačno najveći problem', rekao je Mahrer u snimci svog posjeta tržnici koju je objavio na Facebooku.

Josef Taucher, šef kluba socijaldemokratskog SPÖ-a, koji je na vlasti u Beču, ali i u četvrti Ottakring, oštro je osudio Mahrerovu izjavu. 'Bečke tržnice su puls ovog grada. One su važni lokalni dobavljači i ljudima pružaju svježu, regionalnu i zdravu hranu. Bečke tržnice su mjesta susreta, različitosti i razmjene. Rasizam nije mišljenje. Rasistički verbalni napadi su frontalni napad na radne ljude u Beču. To je sramotno i nedostojno jednog političara', rekao je Taucher i zatražio od Mahrera ispriku građanima Beča.

  • +5
Beč Izvor: Profimedia / Autor: Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na Mahrerovu tvrdnju reagirao je i šef bečkog ogranka liberalnog Neosa Christoph Wiederkehr, ocijenivši da je riječ o 'otrcanom političkom manevru za ocrnjivanje ljudi koji su nešto izgradili i pridonijeli zajednici. Nažalost, bečki ÖVP sada se teško može razlikovati od FPÖ-a', dodao je Wiederkehr, usporedivši pučane s ekstremno desnom strankom koja postaje sve popularnija u Austriji.

Uz bezbroj osuda iz aktivističkih krugova, na profilu novinara Floriana Klenka na Twitteru javila se i Daniela Čondrić, vlasnica ugostiteljskog objekta na spomenutoj tržnici, koja je Mahreru ponudila da će ga rado provesti tržnicom i pokazati njezino bogatstvo. Također je zamolila vodstvo ÖVP-a da joj pronađe kuhara - zbog ovakvih istupa, po svemu sudeći, sve ih je manje na tržištu.