EKVADORSKI PREDSJEDNIK

'Ako Britanija povuče prijetnju, možemo pregovarati o Assangeu'

22.08.2012 u 07:56

Bionic
Reading

Ekvador je spreman pregovarati o sudbini Juliana Assangea ako Velika Britanija povuče prijetnju da će upasti u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu gdje je osnivač WikiLeaksa potražio utočište, rekao je u utorak ekvadorski predsjednik Rafael Correa

Ekvador je naljutila prikrivena britanska prijetnja da će upasti u veleposlanstvo kako bi bio uhićen 41-godišnji bivši haker koji pokušava izbjeći izručenje u Švedsku koja ga traži zbog navodnog seksualnog prijestupa.

Correa je Assangeu ponudio azil i pozvao Veliku Britaniju da mu dopusti odlazak iz veleposlanstva, u kojemu se nalazi već devet tjedana, i otputuje u Ekvador. Ekvadorski predsjednik je rekao da je ipak spreman na dijalog s Britancima.

'Unatoč tim nepristojnim, uvredljivim i neprihvatljivim izjavama, i dalje smo spremni na dijalog", rekao je Correa.
"Ne očekujemo ispriku, ali očekujemo da Britanija prizna izuzetno ozbiljnu pogrešku koju je napravila kad je zaprijetila da bi mogla upasti u naše diplomatsko predstavništvo kako bi uhitila gospodina Juliana Assangea', rekao je Correa.

Ekvador je za svoja stajališta tijekom vikenda dobio podršku većine zemalja Južne Amerike.

Australac Assange (41), čija je mrežna stranica WikiLeaks 2010. objavila 250.000 povjerljivih američkih diplomatskih bilješki stvorivši velike neugodnosti SAD-u i drugim zemljama, suočen je s mogućnošću britanskog izručenja Švedskoj u kojoj ga terete za seksualne prijestupe, što on poriče.

Correa je ranije naznačio da bi Assange mogao surađivati sa Švedskom, ako se daju jamstva da neće biti izručen u treću zemlju. Pritom se misli na SAD gdje bi, u slučaju izručenja, mogao biti suočen s kaznenim progonom, pa čak i smrtnom kaznom, kako tvrde njegovi pristaše.

Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu. Ekvador mu je 16. kolovoza dao politički azil, ali London mu ne želi dopustiti slobodan prolaz preko Velike Britanije.