NA FEJSU PRIJETIO OSTOJIĆU

AHSP, Pravednik i Zviždač traže puštanje Franciškovića na slobodu

13.09.2013 u 16:32

Bionic
Reading

Autohtona Hrvatska stanka prava (AHSP) i Udruga za zaštitu ljudskih prava Pravednik danas su ispred Banskih dvora održale prosvjedni skup, tražeći puštanje iz pritvora dopredsjednika te udruge Marka Franciškovića, pritvorenog zbog sumnje da je na društvenoj mreži prijetio ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću.

Francišković je pritvoren 3. kolovoza jer je na svom Facebook profilu, kako su tvrdili u policiji, prijetio ministru Ostojiću.

Predsjednik AHSP-a Dražen Keleminec rekao je kako je Franciškoviću u pritvoru liječnica utvrdila paranoidnu šizofreniju, iako je takvu dijagnozu moguće donijeti tek nakon šest mjeseci praćenja simptoma. Dodao je da su mu u Bolnici za osobe lišene slobode, zbog odbijanja oralnog uzimanja terapije, lijek prisilno davali intravenozno, vežući ga za krevet.

'To je skandalozno i nedopustivo i podsjeća na vremena psihostaljinizma za koja smo mislili da su iz nas', poručeno je na skupu koji je okupio oko 40-ak prosvjednika s transparentima, hrvatskim zastava i obilježjima HOS-a.

Keleminec je naglasio kako treba dići glas protiv totalitarnog režima i 'vlade koja nije izraz narodne volje'. 'Hrvatskom vlada SDP koji štiti ubojicu Hrvata, Josipa Perkovića, a istodobno proganja Franciškovića. Sada su na vlasti 'petokolonaši' koji nisu 1991. branili Domovinu, ali sada proganjaju branitelje i teroriziraju građane i zato imamo ćirilicu u Udbini i Gvozdu', poručio je.

Predsjednik udruge Pravednik Natko Kovačević izvijestio je da su u ponedjeljak Vladi urudžbirali zahtjev za očitovanjem o slučaju Francišković, jer se "u ludaru spremaju misleći ljudi". Državnu vlast je optužio za gušenje slobode mišljenja i izražavanja te lažiranje izbornih rezultata i referenduma o ulasku Hrvatske u EU. 'Bez lustracije nema boljitka za hrvatski narod', poručio je Kovačević.

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović kazala je kako će svi zajedno osloboditi Marka Franciškovića jer se istinu ne može ubiti. 'Ovu vlast treba smijeniti i tražiti moralne ljude da vode zemlju, jer je država postala nakaradna', rekla je Balenović.

Na kraju prosvjeda prosvjednici su pred Banske dvore bacili role toaletnog papira i razišli se.