traže oslobađanje bazoume

Afrička unija suspendirala Niger, pripremaju se sankcije

22.08.2023 u 16:41

Bionic
Reading

Afrička unija suspendirala je Niger zbog vojnog puča u toj zemlji te je poručila svojim članicama da izbjegavaju radnje koje bi mogle legitimirati huntu

Državni udar prošlog mjeseca izazvao je uzbunu među zapadnim saveznicima i demokratskim afričkim državama koje se boje da bi on mogao omogućiti islamističkim skupinama aktivnim u regiji Sahela da prošire svoj utjecaj, a Rusiji dati novo uporište.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) pokušavala je pregovarati s huntom, ali kaže da je spremna poslati trupe u Niger kako bi obnovila ustavni poredak ako diplomatski napori ne uspiju.

Vijeće za mir i sigurnost Afričke unije priopćenjem je u utorak poručilo kako primaju na znanje odluku ECOWAS-a o aktivaciji rezervnih snaga te je zatražilo od Komisije Afričke unije da procijeni ekonomske, socijalne i sigurnosne implikacije raspoređivanja takvih snaga.

Također je od Komisije Afričke unije zatraženo da sastavi popis članova vojne hunte i njihovih pristaša za uvođenje sankcija i "primjenu pojedinačnih kaznenih mjera". ECOWAS je već uveo široke sankcije Nigeru koje je Afrička unija podržala.

  • +3
Prosvjedi podrške vojnoj hunti u Nigeru Izvor: EPA / Autor: ISSIFOU DJIBO

Afrička unija ponovila je poziv predvodnicima državnog udara da odmah oslobode izabranog predsjednika Mohameda Bazouma, koji je u pritvoru od puča, te da se vrate u svoje vojarne. Hunta se odupire pritisku, a predložila je trogodišnji rok za organiziranje izbora, što je ECOWAS odbio.

Afrička unija bi mogla poslati još jednu posredničku misiju u Niger, rekao je u ponedjeljak povjerenik ECOWAS-a Abdel-Fatau Musah. Parlament ECOWAS-a, jedna od institucija regionalnog bloka, protivi se slanju postrojbi u Niger, rekao je Ali Ndume, predstavnik iz Nigerije.

  • +14
Prosvjed u Nigeru, 03.08.2023. Izvor: Profimedia / Autor: AFP

"Naše stajalište temelji se na ozbiljnim implikacijama vojne intervencije u Nigeru. Nema alternative diplomatskom rješenju", rekao je novinarima u Abuji u utorak, nakon parlamentarnog sastanka o Nigeru noć ranije.

Zemlja ima strateški značaj kao baza za američke i francuske trupe koje pomažu u borbi protiv islamističkih militantnih skupina u regiji te kao jedan od najvećih svjetskih proizvođača uranija.

Alžirski državni radio javio je kasno u ponedjeljak da je Alžir odbio francuski zahtjev za prelet preko njegovog zračnog prostora za vojnu operaciju u Nigeru. Francuska negira da je uputila takav zahtjev.