UMJESTO ŽITA MAK I KANABIS

Afganistan prvi u proizvodnji hašiša i opijuma

31.03.2010 u 12:34

Bionic
Reading

Afganistan, prvi svjetski proizvođač opijuma u svijetu, postao je i glavni svjetski proizvođač hašiša te je tako pretekao Maroko, objavio je u srijedu UN-ov Ured za borbu protiv droge i kriminala (UNODC)

U Afganistanu se svake godine uzgoji između 1.500 i 3.500 tona hašiša, a kanabisom se zasije između 10.000 i 24.000 hektara zemlje, naveo je izvršni direktor UNODC-a Antonio Maria Costa.

Godišnji prihod od proizvodnje hašiša u Afganistanu predstavlja 'između 10 i 20 posto godišnjeg prihoda opijuma koji je 2009. iznosio 438 milijuna američkih dolara', dodao je Costa. Hašiš afganistanskim seljacima postaje sve zanimljiviji jer je jeftiniji za uzgoj i berbu no uzgoj maka i dalje je na prvom mjestu.

I mak i hašiš uzgajaju se uglavnom u područjima političke nestabilnosti, ponajviše na jugu zemlje, dok je prodaja raširena na cijelo područje Afganistana. Prošle je godine u Afganistanu proizvedeno 6.900 tona opijuma.

Afganistanska je vlada početkom ožujka najavila plan iskorjenjivanja polja maka te je predvidjela pomoć seljacima za uzgoj drugih kultura, poput žitarica.