NEMA SEKSA, NEMA HRANE

Afganistan ozakonio diskriminaciju žena

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 16.08.2009 15:24
  • Objavljeno 16.08.2009 u 15:23
Afganistanska burka

Afganistanska burka

Izvor: Sipa Press / Autor: JOBARD

Afganistan je donio zakon kojim se "ozakonjuje diskriminacija" prema ženama šijitske manjine i po kojemu se ženama može uskratiti hrana ako odbiju seks, objavio je u petak Human Rights Watch (HRW).

Kako navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava, koja upozorava da je riječ o izbornom manevru predsjednika Hamida Karzaja, kandidata za drugi predsjednički mandat na izborima 20. kolovoza, zakon je objavljen u afganistanskom Službenom listu 27. srpnja.

O donošenju tog zakona nije bilo službene izjave, a afganistanska vlada nije bila dostupna u petak ujutro kako bi potvrdila informaciju.

Zakon je, po mišljenju HRW-a, nova inačica zakona koji su u ožujku prihvatili afganistanski parlamentarni zastupnici, a potpisao ga je predsjednik Hamid Karzaj, ali nije stupio na snagu, jer je uzvitlao prašinu na Zapadu, gdje su ga nazvali zakonom za ozakonjenje silovanja u braku.

HRW kaže da se upoznao sa završnim oblikom novog zakona koji ima "velik broj nazadnjačkih članaka" o pravima žena, premda oni nisu tako restriktivni kao u prvom prijedlogu.

Po novom zakonu muž ima pravo uskratiti ženi svaku materijalnu potporu, pa i hranu, kao i čuvanje djece, ako ga ona ne zadovolji u krevetu. U tom se slučaju skrb nad djecom povjerava ocu ili djedu.

Zakon također predviđa da žena mora zatražiti dopuštenje od muža ako želi raditi, a silovatelj može izbjeći sudski progon ako plati "krvarinu" silovanoj ženi, dodaje HRW.

Donošenje novog zakona dolazi nekoliko prije predsjedničkih izbora 20. kolovoza, na kojima Hamid Karzaj ima najviše izgleda za pobjedu, pošto se dogovorio s vođama najvećih entičkih i vjerskih zajednica u zemlji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi