split

Zbog vile Harmony u istražnom zatvoru troje privedenih, među njima i djelatnik ministarstva te bivši inspektor

18.04.2019 u 07:58

Bionic
Reading

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu u srijedu oko ponoći odredio je istražni zatvor za troje privedenih u USKOK-ovoj aferi Villa Harmony na Bačvicama

Na splitskim Bilicama tako su završili načelnik sektora Ministarstva graditeljstva za pravne poslove Josip Bienenfeld, bivši inspektor u tom ministarstvu Željko Korica, te Borislav Bašić.

Osumnjičeni Zoran Sikirica trenutno se ne nalazi u Hrvatskoj.

Bienenfelda se sumnjiči da je primio mito od 660 eura kako bi hotelu Villa Harmony na Bačvicama, kojega je gradila Sikiričina tvrtka, ishodio izmjenu i dopunu građevinske dozvole kako bi se 'iako je došlo do smanjenja oblika i veličine građevinske čestice 'zadržala 'veličina i katnost izgrađenog objekta'.

Sikirica i Bašić su, prema tvrdnjama Uskoka, od Korice tražili da posreduje kako bi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja njihovoj tvrtki izdalo mišljenje na temelju kojeg se ne bi rušila etaža hotela te bi se izdala izmjena i dopuna građevinske dozvole. Korica je potom, kao zaposlenik Ministarstva graditeljstva, dogovorio sastanak Bienenfelda sa Sikiricom i Bašićem na kojem su mu obećali i novčanu nagradu za izdavanje navedenog mišljenja.

Vila Harmony na splitskim Bačvicama Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bienenfeld je, prema tvrdnjama Uskoka, prvo sačinio tekst upita kojeg će Bašić i Sikirica u ime njihove tvrtke poslati ministarstvu te uputio Koricu da im prenese na koji će ga način dostaviti i na koga nasloviti.

Kada su poduzetnici poslali zahtjev koji im je ranije sastavio Bienenfeld je izdao mišljenje podobno za ishođenje izmjene i dopune građevinske dozvole, za što mu je Bašić, prema dogovoru sa Sikiricom navodno predao 660 eura.