PROCES PROTIV POLANČECA I EKIPE

Afera 'Spice' dodijeljena sucu koji je osudio Zagorca

02.02.2011 u 14:20

Bionic
Reading

Spis o aferi Spice dodijeljen je u rad sucu Siniši Plešeu koji će na zagrebačkom Županijskom sudu voditi pripremno ročište, a potom i suđenje osmorici optuženih da su Podravku oštetili za više od 400 milijuna kuna.

'Sucu Plešeu dodijeljen je spis i on će nakon što ga prouči zakazati datum pripremnog ročišta', potvrdio je danas Hini šef uskočkog odjela i vršitelj dužnosti predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić

Sudac Siniša Pleše, među ostalim, javnosti je postao poznat kao sudac koji je osudio Vladimira Zagorca zbog krađe dragulja iz Ministarstva obrane te oslobodio Ljubu Ćesića Rojsa optužbi za zlouporabe vezane uz 66. pukovniju.

Turudić je kazao da je još prerano govoriti kada bi se trebalo održati pripremno ročište, na kojem se, među ostalim treba odrediti i datum početka suđenja. "Raspravni sudac najprije treba proučiti spis koji je s više od 40 tisuća stranica jedan od najvećih u povijesti hrvatskog pravosuđa", podsjetio je Turudić.

Šef uskočkog odjela predsjedao je i optužnim vijećem koje je krajem siječnja potvrdilo USKOK-ovu optužnicu protiv osmorice optuženika te u spis uvrstilo i dokaze o kojima će se ponovno odlučivati na pripremnom ročištu.

Među njima je i dokument za koji obrana tvrdi da ruši optužnicu, jer, kako kažu, dokazuje da su optuženici zapravo spriječili da u Podravki dođe do "neprijateljskog preuzimanja". U spis su uvrštene i snimke sa sjednica nadzornog odbora Podravke te zapisnici s ispitivanje svjedoka koje je obrana provela samostalno, mimo USKOK-ove istrage.

Obrana je ranije najavila da će na glavnu raspravu pozvati niz svjedoka koje nije uspjela ispitati prije podizanja optužnice, među kojima je i bivši premijer Ivo Sanader.

Za navodne nezakonitosti na štetu Podravke teške 400 milijuna kuna USKOK tereti bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića. Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.