KRIMEN KANDIDATA ZA USTAVNI SUD

Afera Hypo: Mlakar i Vresk se lažno predstavljali

25.05.2016 u 08:28

Bionic
Reading

U korupcijskoj aferi u vezi s Hypo Alpe Adria bankom, zbog koje se u Austriji provodi nekoliko procesa, ispitivani su Davorin Mlakar, saborski zastupnik HDZ-a i kandidat za suca Ustavnog suda, Josip Vresk, član Državnog izbornog povjerenstva te Danijel Ropuš (HSS) iz Novalje. HRT je u posjedu dokumenata koji dokazuju da su se tijekom ispitivanja u Klagenfurtu zbog sumnji za primanje mita lažno predstavljali i Hypo Alpe Adria banci obećavali usluge u hrvatskom pravosuđu.

Mlakar, Vresk i Ropuš u ožujku 2014. pozvani su u središnjicu Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurt da objasne zašto su od banke dobili svaki po 210.000 eura. Prilikom ulaska u banku Mlakar i Vresk su se lažno predstavili. Davorin Mlakar se predstavio kao Damir Dolović dok se Josip Vresk predstavio kao Darko Videš.

'Dakle mi smo došli u banku koja je djelovala sablasno prazno. Malo je djelovalo i neugodno u početku. Tražili su da se prijavimo na šalteru. Mi smo rekli da nemamo dokumente kod sebe jer smo ih ostavili u autu. Predstavio sam se kao Gordan Dolović', izjavio je Mlakar HRT-ovom novinaru Draženu Majiću.

Prema zapisniku s tog sastanka Vresk je predstavnicima Hypo banke ponudio lobističke usluge. U zapisniku sa sastanka stoji: Zajedno s Mlakarom spremni su u korist banke utjecati na postupke koji su u tijeku: Šimuni, Expandens i Slavonska banka te se tako oprati u ovom slučaju.

Mlakar je za HRT kazao da je bio na tom sastanku, ali da nije nudio usluge. Vresk je pak kazao da se razgovaralo bez prevoditelja.

Nakon mjesec dana hrvatski su političari ponovo pozvani u Klagenfurt. Vresk se ispričao bolešću dok su Mlakar i Ropuš po dolasku u banku privedeni u policijsku postaju. Tamo ih je policija sučelila s izjavom Austrijanca Alexa Kropiuniga koji im je, tvrdi, u tri navrata isplatio ukupno 630.000 eura.

U lipnju i srpnju 2007. u tri sam navrata predao ukupno 630.000 eura hrvatskim državljanima Ropušu, Mlakaru i Vresku u zamjenu za rješavanje problema prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u građevinsko turističko, izjavio je Kropiunig u policijski zapisnik.

Da su sva trojica primili novac policiji je priznao i Danijel Ropuš. Pri trećem susretu s Kropiunigom u Hrvatskoj bili smo prisutni sva trojica. Dakle Davorin Mlakar, Josip Vresk i ja, rekao je Ropuš u zapisnik koji je potpisao.

Sva trojica, Mlakar, Vresk i Ropuš i danas su na svojim političkim i javnim funkcijama. Prostorni plan Grada Paga i dalje je na snazi. Šteta zbog malverzacija u Hypo Alpe Adria Banke austrijske će porezne obveznike koštati 15 milijardi eura.